Почетна » Спорт » Трансродне особе у спорту – варање или поштовање људских права?

Неравноправне борбе у борби за равноправност

Трансродне особе у спорту – варање или поштовање људских права?

Недавно смо говорили о допингу у спорту, а последњих година смо сведоци нове врсте легалног, допуштеног „допинга“, који појединцима омогућава предност у самом старту спортске борбе.

Последњих година је све више мушкараца који се, сасвим легално, такмиче у женској конкуренцији.

Талас борбе за права трансродних особа, где се тражи да људи буду прихваћени на онај начин који њима, практично, одговара, довео је до тога да се мушкарци који се изјашњавају као жене, а пратећи одређене протоколе и смернице, могу такмичити у женској конкуренцији.

Тако је Лија Томас почела да доминира на такмичењима у пливању, иако није имала превише успеха док се такмичила као мушкарац.

Случај Лије Томас који је подигао свет на ноге

Лија Томас је рођена у Тексасу као мушкарац. У тинејџерским годинама је почела да преиспитује своју сексуалност, па је одлучила да промени пол.

У мају 2019. године је подвргнута хормонској терапији, због чега се повукла из спорта на годину дана.

По повратку, испунила је све норме које су прописане, па јој је допуштено да се такмичи у женској конкуренцији.

Тако је Лија Томас, од 554. места у мушкој конкуренцији, дошла до првог места на 500 метара слободним стилом, у женској конкуренцији на државном такмичењу.

Пливачи и пливачице су се побунили, па послали писмо надлежним органима – потпуно подржавајући Лију у њеној транзицији, али питајући се колико је то фер према осталима.

Невезано конкретно за то питање и тај проблем, пливачица Рајли Гејнс је причала на телевизији и о другом, о којем се до тад, можда, није размишљало.

Гејнсова је испричала да је на државном такмичењу Лија Томас спустила панталоне и открила мушке гениталије у женској свлачионици, на шта остале пливачице нису биле упозорене.

„Нисмо дале свој пристанак, нису нас ни питали. У тој свлачионици смо се окренуле и тамо је био биолошки мушкарац од 193 центиметра, који је спустио панталоне и гледао нас како се свлачимо“, рекла је Гејнсова.

Ова прича, која би се у свакој другој ситуацији гледала као сексуално узнемиравање или, у најмању руку, воајеризам, сада је постала нормална и прихватљива.

Заштита осталих спортиста

Како су критике биле све гласније, Светска пливачка организација је пресекла и забранила трансродним женама да се такмиче у женској конкуренцији уколико су транзицију прошле након 12. године живота.

Председник управног тела, Себастијан Коу, рекао је да ниједној трансродној спортисткињи која је прошла кроз мушки пубертет неће бити дозвољено да се такмичи на светским такмичењима за жене.

Коу је рекао да је одлука донета како би се заштитила женска категорија.

„Одбор је одлучио да искључи трансродне спортисте који су прошли кроз мушки пубертет из међународних женских такичења. Већина стручњака које смо консултовали сматрају да трансродне особе не би требало да се такмиче у женској категорији“, рекао је Коу.

Инклузија или спортска правда

Жустра расправа се повела око тога да ли је фер допустити трансродним особама да се такмиче у женској конкуренцији.

Док једни сматрају да то напросто није фер према особама које су рођене као жене и посветиле живот спорту, други верују да спорт мора бити инклузиван, те да су овакви потези дискриминаторни, крше људска права и да су супротни ономе што пропагира МОК.

Тениска шампионка, Марина Навратилова, није се трудила да буде политички коректна, па је рекла да је учествовање трансродних особа у женској конкуренцији „лудост и варање“.

Без обзира на процес промене пола и хормонске терапије, особе рођене као мушкарци имају предност у односу на жене.

Једноставно, јасне су разлике између мушког и женског тела, о чему су бројни доктори и стручњаци говорили.

На том наративу борбе за људска права, талас равноправности је дигао буру и са собом донео, сасвим сигурно, неправду до које је, сада, тешко доћи и доказати, не задирући у људска права.

Светска пливачка организација је донела историјску одлуку, која би могла бити темељ за све наредне, осталих спортских органа.

Личне борбе и личне победе јесу за сваку похвалу и подршку, али нипошто не смеју бити на уштрб других, који воде сличне или исте борбе.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.