Почетна » Спорт » Новаков низ – 8, 24, 40, 400

Најбољи тенисер у историји руши своје рекорде

Новаков низ – 8, 24, 40, 400

Новакова игра бројева - коју само он уме да игра - умногоме се разликује од Фибоначијевог низа. Међутим, Новаков низ ће, попут низа италијанског математичара, остати у књигама за генерације које долазе.

Новак Ђоковић је победом над Холгером Рунеом на старту Завршног турнира у Торину обезбедио себи да календарску годину заврши на првом месту АТП листе.

Осму годину ће Новак завршити као најбољи тенисер света.

Осам година.

У професионалце је ушао 2003. године, а у топ 100 тенисера на свету је од 2005. године.

Дакле, Новак је од 18 година које је провео међу 100 најбољих, заправо осам провео као број један!

Иза њега су остали Пит Сампрас са шест таквих година, односно Роџер Федерер и Рафаел Надал са по пет.

У ери Рафаела Надала и Роџера Федерера, Новак је засео на прво место и само га повремено и краткотрајно препуштао изазивачима.

Некада због својих грешака, некада због несрећних околности (елиминација са Ју-Ес опена) или политике и игара из кулиса (депортација из Аустралије).

Број недеља на врху ће сигурно бити 400 (то је осигурао), а сви су свесни да се најбољи тенисер свих времена неће на томе зауставити.

Други светски рат је краће трајао. Дуже је Новак трајао на првом месту АТП листе него производња „Голфа 4“. Провео је на врху колико и Барак Обама у „Белој кући“.

Поглед на читаву његову владавину, читав тај период на врху, добија нову димензију када се погледају сви изазивачи који годинама, безуспешно, покушавају да свргну српског тенисера са трона.

Иако дубоко у четвртој деценији, пажљиво се брине о свом телу, због чега се не примећује разлика када изађе на црту дупло млађим играчима.

Новак и даље, без икаквог пробела без икакве муке, излази на крај са онима које су најављивали као будућност тениса.

Роџер Федерер је на врху провео 310 недеља, а Пит Сампрас 286, док је Рафа Надал први био 209 недеља.

Новак је време на врху искористио паметно – освојио је 24 гренд слем титуле.

Десет пута је освајао Аустралијан опен, а директор турнира Крег Тајли је изјавио да би волео да један од стадиона понесе име по најуспешнијем тенисеру у историји турнира.

Седам пута је освајао Вимблдон, четири пута Ју-Ес опен, а Ролан Гарос три пута.

Бројеви би били можда и јачи, да није било поменутих несрећиних епизода – депортације из Мелбурна и дисквалификације у Њујорку.

Први пратилац је Рафа Надал са 22 титуле, док Федерер има 20.

Са Ферером у пензији и Надалом пред истом, Новак може још да увећа разлику и обори сопствени рекорд.

На мастерс турнирима из серије 1000, Новак је освојио округло 40 титула – четири више од Надала, а 12 више од Федерера.

И после свих тријумфа и свих успеха, делује да је Новак још гладан. Бројеве може само да поправи, све док му буде занимљиво да се такмичи са самим собом и обара рекорде које је сам поставио.

Расправа о томе ко је најбољи тенисер у историји постала је бесмислена. Као и разговори о томе ко је најбољи српски спортиста свих времена. Можда је сада време за неко ново питање, које делује као крупан залогај, али има утемељење и аргументе – да ли је Новак Ђоковић најбољи спортиста у историји?

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.