Почетна » Култура » Преминуо Жарко Лаушевић

Одлазак великана

Преминуо Жарко Лаушевић

Напустио нас је велики наш глумац Жарко Лаушевић у 64. години, потврдила је његова породица.У саопштењу за јавност, породица је навела да је глумац преминуо данас после краће и тешке болести. О датуму и месту сахране јавност ће бити благовремено обавештена. Саопштење је у име породицe потписала Анита Лаушевић.

Жарко Лаушевић је рођен 19. јануара 1960. године на Цетињу. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а био је члан Југословенског драмског позоришта. Од своје прве филмске улоге 1982. године, Лаушевић је бриљирао у многобројним филмовима, серијама и представама, освајајући публику и критику својим непревазиђеним талентом, харизмом и интензитетом. Нека од његових најпознатијих остварења су филмови Официр с ружом, Балкан експрес, Вуковар једна прича, серије Бољи живот, Породично благо, Приче из Непричавезне и представе Свети Сава, Клаустрофобична комедија, Кад су цветале тикве и друге. Сви памтимо лик Милоша Обилића у серији Бој на Косову.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Žarko Laušević (@zarkolauseviclaus)

Велики је траг оставио и у филму Нож.

Жарко Лаушевић је добитник бројних награда за свој глумачки рад, између осталих Златне арене у Пули, „Цара Константина“ у Нишу, Гранд-при Наиса и Златне антене. Он је такође аутор  мемоарске прозе: Година пролази, дан никад.

Његов живот био је обележен не само великим успехом на сцени и платну, већ и трагичним догађајем који се одиграо 31. јул 1993. године у Подгорици, када је у самоодбрани убио двојицу нападача који су му претили смрћу. Због тога је осуђен на четири године затвора, од којих је провео више од половине у самици. После изласка из затвора 1998. године, Лаушевић је напустио Србију и отпутовао у Америку, где је живео до свог повратка 2016. године.

После више од деценије паузе враћа се на велико платно улогом иконописца Саве у филму Тајна нечисте крви (2012). Након тога, ниже улоге у филмовима Смрдљива бајка (2015) и Сенке над Балканом (2017) где тумачи принца Ђорђа Карађорђевића.

ТВ публици представио се 2018. године маестралном улогом Аћима у серији Корени. Играо је и у Државном службенику (2019-2020), Име народа (2020),  Александар од Југославије (2021), Калкански кругови (2021), Време зла (2021), Лето кад сам научила да летим и Хероји  (2022) и Хероји Халијарда где тумачи Косту Јовића (2023).

Жарко Лаушевић ће остати запамћен као великан српског глумишта, који је својим уметничким делом обогатио нашу културу и историју. Његова смрт је велики губитак за све љубитеље доброг филма и позоришта. Нека му је вечна слава и хвала. Овако је говорио Жарко Лаушевић:

Није ово лоше време, ово смо лоши ми. Ми смо ти којима живот пролази волећи погрешне и газећи оне праве.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.