Почетна » Спорт » Србија уместо Русије домаћин Европског првенства 2024. у воденим спортовима

Београд уместо Казања

Србија уместо Русије домаћин Европског првенства 2024. у воденим спортовима

До такмичења до ког је остало још само шест месеци, Београд ће заменити Казањ услед још увек актуелних санкција Русији.

Главни град Србије биће домаћин Европског првенства у воденим спортовима у јуну 2024. године, саопштила је у петак Европска пливачка федерација (ЛЕН) на званичном сајту.

Београд је добио организацију континенталног такмичења које је претходно одузето Казању због санкција Русији.

Период одржавања европског првенства

Европско првенство у воденим спортовима биће одржано од 10. до 23. јуна 2024. године. Пливање на отвореним водама биће на програму од 10. до 13. јуна, уметничко пливање од 10. до 14. јуна, а пливање и скокови у воду од 17. до 23. јуна.

Foto: Getty © Boris Streubel / Stringer

 

Председник ЛЕН-а се захвалио

„Желео бих да се искрено захвалим Пливачком савезу Србије који предводи Борис Дробац и Влади Републике Србије због изузетне посвећености и подршке“, рекао је између осталог председник ЛЕН-а Антонио Силва који је појаснио и детаљ да је Европско првенство морало да добије новог домаћина због „геополитичке ситуације“.

Први потпредседник ЛЕН-а Јосип Варводић рекао је: Хвала Србијо, у име европских водених спортиста и мене, што смо ценили значај овог догађаја и преузели задатак да организујемо Европско првенство у воденим спортовима са само шест месеци за припрему. Посебно морам да поменем свог канцеларијског колегу Вању Удовичића, једног од најбољих ватерполиста свог времена, који је препознао значај овог догађаја за европске водене спортове и дао му безусловну подршку.

Освојивши златне медаље у ватерполу на последње две Олимпијске игре, Србија веома цени водене спортове, али и врхунске спортисте, и можемо да очекујемо од њих да се такмиче на предстојећем Европском првенству у воденим спортовима на домаћем терену. Остаје ми да позовем све да нам се од 10. јуна до 5. јула придруже у Србији, земљи која воли и цени спорт, како бисмо уживали у месецу препуном узбудљивих водених такмичења. 

Такмичења на Европском првенству ће бити одржана у монтажном базену на Ташмајдану.

Извор: RT Balkan, LEN

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.