Почетна » Геоаналитика » Изборна трка у Америци: Кенеди изабрао потпредседницу, а Трампа у канџама судија

Изборна трка у Америци: Кенеди изабрао потпредседницу, а Трампа у канџама судија

Независни кандидат за председничке изборе у САД, Роберт Ф. Кенеди јуниор изабрао је данас Никол Шанахан за своју потпредседницу, а његова независна кандидатура изгледа је уплашила демократе, известили су медији.

Никол Шанахан (38) је калифорнијски адвокат и филантроп, није никада била на некој државној функцији. Она води фондацију „Bia-Echo”, организацију коју је основала да усмери новац на питања као што су женска репродуктивна наука, реформа кривичног правосуђа и екологија. Кенеди, бивши демократа, саопштио је избор потпредседнице у Оукланду у Калифорнији. „Никол и ја смо обоје напустили Демократску странку. Наше вредности се нису промениле. Демократска странка јесте”, рекао је Кенеди.

Без подршке странке, Кенеди се суочава са тешким задатком да уђе у изборну трку због различитих правила у 50 савезних држава.

Кенеди је именовао свог потпредседника јер око половине држава захтева од председничких кандидата да то ураде, пре него што уопште уђу у изборну трку и добију право да буду на гласачком листићу. Чини се да је Кенедијева кампања донекле уплашила демократе, који се труде да добију наклоност „трећих страна” односно оних који би могли да дају подршку демократском кандидату Џозефу Бајдену или републиканцима и њиховом све извеснијем кандидату Доналду Трампу.

Бајден и Трамп, који су кренули „у реванш меч” избора одржаних 2020. године, углавном су непопуларни у америчкој јавности и мораће да се суоче са многобројним гласачима који нису одушевљени ни једним од њих двојице.

Кенеди је потомак познате утицајне и богате демократске породице у којој су најпознатији били његов отац Роберт Ф. Кенеди, који је био амерички сенатор, главни тужилац и председнички кандидат, и његов стриц бивши амерички председник Џон Ф. Кенеди. Обојица су убијена у атентатима.

Роберт Ф. Кенеди јуниор је био тинејџер када је његов отац, познат као РФК, убијен током председничке кампање 1968. РФК млађи је сопствену репутацију изградио као активиста, писац и адвокат који се бори за еколошке циљеве као што је чиста вода.

Суд забранио Трампу да даје изјаве

Судија Њујоршког суда Хуан Мечран издао је данас налог о забрани бившем председнику САД Доналду Трампу да даје јавне изјаве о сведоцима, тужиоцима, судском особљу и поротницима повезаним са предстојећим суђењем о прикривању сексуалног скандала. Он је на рочишту цитирао Трампове претходне коментаре о њему и другима који су укључени у случај.

“Несумњиво је важно што постоји непосредна опасност по овај случај“, поручио је Мерчан. Раније данас Мерчан је донео одлуку да суђење Трампу почне 15. априла, након што је одбацио покушаје Трампових адвоката да додатно одложе почетак поступка. Мерчан није прихватио аргументе Трампових адвоката који су истакли да је одлагање потребно због нових докумената која су откривена у истрази, додајући да нова документа нису релевантна за случај.

Тужиоци у овом случају тврде да је Трамп наложио свом бившем адвокату Мајклу Коену да тајно плати порно звезди Сторми Данијелс 130.000 долара да би у периоду уочи председничких избора 2016. године ћутала о њиховој наводној сексуалној афери, а потом је, како тврде, захтевао од Коена да новац дат бившој порно звезди укњижи као легални правни трошак. Трамп се раније изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословне евиденције,

Извор: Танјуг

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.