Почетна » Друштво » Има ли воћа у воћном чају

Чајеви са аромом

Има ли воћа у воћном чају

Укус, мирис, боја, кутија. Питање је шта више мами купце. Од јабуке, нара, поморанџе. Таман да се запитамо да ли пијемо сок или чај?

„Када кажемо – воћни чај, према прописима он мора да садржи најмање 50 одсто плодова од гајених или самониклих биљака да би могао да припада тој категорији воћног чаја“, објашњава проф. Нада Ковачевић са Фармацеутског факултета.

Посебна врста су воћни чајеви са аромом, на пример, дивље трешње. На једној од декларација таквих чајева је наведено да чај садржи само шест одсто плода дивље трешње, цвета хибискуса више 40 одсто, а плода јабуке више од 27 одсто. На кутији пише да је у питању чај са аромом, али пошто је ту и слика дивље трешње, то може да се протумачи као обмана купаца, кажу у републичкој Унији потрошача.

Произвођаче контролише инспекција при Министраству пољопривреде.

„Све те ароме које се додају, припадају категорији адитива који користе у прехрамбеној индустрији, значи нису опасни. Када се све ради по пропису производи, контролише и то би све произвођачи требало да раде“, каже проф. Ковачевић.

На декларацији мора да се наведе назив производа, затим поступак прављења и састојци. Исти прописи важе и за биљне чајеве.

Не садрже вештачке ароме, боје, ни појачиваче укуса. Биљне сировине се проверавају више пута пре него што буду упаковане у кесицу. Лекари их највише препоручују код прехлада.

„Ови наши чајеви који се користе садрже флавоноиде, то су активне материје које смирију запаљенске процесе у организму, затим садрже витамине А, Б, Ц, садрже етанине и минерале“, објаснила је фармацеут Љиљана Басуровић.

„Контролише се у микробиолошкој лабораторји коју води лекар специјалиста микробиолог, производи се контролишу и у фармацеутској лабораторији коју води специјалиста фармацеут, контрола је увоза, полупроизвода и готовог производа“, рекла је фармацеут Душанка Лончаревић.

Биљни су, изгледа, здравији, али воћни лепше миришу. Међутим, сваки чај са аромом садржи око 40 одсто цвета хибискуса, као и плод јабуке и шипка, док је ароме обично мање од 10 одсто. Састав готово исти, али цене нису, од 200 динара до хиљаду и више.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.