Почетна » Економија » „Huawei“ потпуно одустао од андроид оперативног система

Кинеска компанија представила свој нови оперативни систем

„Huawei“ потпуно одустао од андроид оперативног система

  „Huawei“ је представио свој нови интерно развијен оперативни систем, „HarmonyOS NEXT“, од кога кинески технолошки гигант очекује да ће му помоћи да у потпуности замени Гуглов „Андроид екосистем“.

Компанија је прошле недеље објавила планове за увођење развојне верзије платформе у другом кварталу текуће године (од почетка априла до краја јуна), а затим пуну комерцијалну верзију у четвртом кварталу (од почетка новембра до краја децембра 2024. године. Овај корак је део амбициозног плана кинеске компаније за јачање сопственог софтверског екосистема.

Прво представљање „Harmony“ екосистема

Корпорација са седиштем у Шенжену први пут је представила свој власнички Хармони систем још 2019. године, а лансирала га је на неким паметним телефонима годину дана касније. Међутим, убрзо након тога САД су увеле ограничења са циљем да смање приступ „Harmony“ систему Google-ovoj техничкој подршци.

Као резултат тога, за разлику од претходних корисничких верзија „HarmonyОS-а“, нова верзија није компатибилна са Андроидом. Компанија је отворила свој први бета тест за програмере како би стекла тестере и искусила кључне карактеристике.

Прошле године, Хуавеи је лансирао своју „Мate60“ серију паметних телефона које ће, према компанији, покретати домаћи сет чипова. Издање је представљало изузетан повратак на тржиште врхунских паметних телефона за „Huawei“, који се годинама бори под санкцијама САД.

Foto: Tech Wire Asia

„Huawei“ постаје један од највећих произвођача микрочипова на свету

„Huawei-eva“ подружница чипсетова „HiSilicon“ постала је пети највећи произвођач чипова на свету, са 3% удела на глобалном тржишту чипсетова, према најновијој анализи коју је објавила компанија за истраживање технолошког тржишта „Counterpoint“. Истраживање, засновано на резултатима из трећег квартала, показује анализу на коме су лидер „Qualcomm“ производи, који чине око 40% целокупног тржишта чипсетoва.

Америчку мултинационалну компанију прати „Аpple“, чији тржишни удео износи 31 одсто. У међувремену, тајванска компанија за производњу полупроводника „Media Tech“ заузела је треће место, са 15% тржишног удела. Налази „Counterpointa“ дошли су до закључка да три главна чипсета заједно контролишу до 86% целокупног тржишта мобилних процесора.

Један од највећих светских произвођача паметних телефона, „Samsung“, заузео је четврто место на листи, са тржишним уделом од 7%. После компаније „Huawei на петом месту, кинески „UNISOC“ заузима шесто место и има тржишни удео од 2%, док „Google“ на седмом месту контролише 1% глобалног тржишта са својим „Tensor“ процесорима.

„Huawei“ се опоравио од америчке забране

Највећи светски произвођач телекомуникационе опреме, „Huawei“, нашао се међу кинеским корпорацијама које су погођене свеобухватном забраном америчке технологије. Вашингтон је 2019. године забранио америчким фирмама да продају софтвер и опрему Huawei-u и ограничио међународне произвођаче чипова који користе технологију америчке производње да се удруже са кинеском фирмом.

Бела кућа је технолошку забрану приписала забринутостима за националну безбедност, укључујући могућност сајбер напада или шпијунирања од стране Пекинга. Пре 2020. „Huawei“ је постао глобални лидер у индустрији паметних телефона, одмах иза Samsung-a и Аpple-a.

Међутим, у великој мери се ослањао на технологију и компоненте направљене у САД или произведене од стране компанија под америчким патентима, тако да је американцима било релативно лако да избаце „Huawei“ из трке са својим миљеником „Apple-om“.

Mеђутим, „Huawei“ се полако враћа у трку на тржиште и ако нови оперативни систем буде испуњавао све прохтеве корисника, сигурно је да ће се вратити у великом светлу.

Извор: rt.com, Global Village Space, Ground News

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.