Почетна » Спорт » Француска проверава милион људи пре почетка Олимпијаде

Француска проверава милион људи пре почетка Олимпијаде

Француске снаге безбедности провериће милион људи пре Олимпијаде у Паризу, укључујући спортисте и људе који живе у близини кључне инфраструктуре, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Уочи Игара 26. јула свих 10.500 тамичара и 4.400 за Параолимпијске игре подвргава се темељним проверама и контроли, као и њихови тренери и медицински тимови.

Осим тога, биће проверено и 26.000 новинара.

„Нико неће моћи да добије акредитацију од Организационог комитета ако претходно није прошао контролу и проверу“, рекао је Жулијен Дуфор, из Министарства унутрашњих послова.

Он је рекао да то важи за све, осим за гледаоце, преноси АФП.

Од 22.000 агената безбедности и 45.000 волонтера, биће проверени они који имају приступ осетљивим областима, док је 12.000 људи изабраних да учествују у штафети бакље већ испитано.

Укупно 13 људи одабраних за штафету бакље је одбијено, укључујући неке који су починили кривична дела везана за дрогу, као и једног осумњиченог исламисту.

С обзиром на то да ће се догађаји одвијати широм Париза, укључујући и реку Сену, Дуфур је рекао да би људи који живе у близини осетљивих локација такође могли да буду проверени.

„Можете претпоставити да постоје истраге о људима који живе у неким областима“, рекао је он.

Званичници ће тражити кривични досије или помињања у националним и међународним обавештајним базама података, а сви налази ће затим бити процењени како би се видело које људе треба дисквалификовати.

Свака земља домаћин Олимпијаде врши сопствену безбедносну провјеру.

За Олимпијске игре 2012. у Лондону, британске безбедносне службе су провјериле 500.000 људи – њихов највећи процес провере од Другог светског рата – и на крају одбиле 100, наводи лист „Гардијан“.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.