Почетна » Геоаналитика » Европа треба да се спреми: САД би могле напустити НАТО

Европа треба да се спреми: САД би могле напустити НАТО

Европске земље морају да се припреме за сценарио када ће бивши предсједник САД Доналд Трамп одлучити да повуче САД из НАТО-а ако буде изабран у новембру, пише британски лист „Телеграф“, позивајући се на бројне европске дипломате.

Лист подсећа да је Трамп у фебруару рекао да га је лидер једне чланице НАТО-а питао да ли ће САД заштитити савезнике Алијансе од руског напада ако не испуне своје обавезе у смислу војног буџета.

Трамп је одговорио да САД неће бранити „делинквентне савезнике“ и да ће охрабрити Русију да „ради шта год хоће“, додајући да чланице НАТО-а морају да плате више. Трамп је, такође, изразио незадовољство радом Алијансе и запретио да ће повући САД из НАТО-а ако европски партнери не буду сносили већу финансијску одговорност за сопствену безбедност.

Један европски дипломата је рекао је за „Телеграф“ да су Трампови коментари о чланству САД у НАТО-у „наравно забрињавајући“ и да „нико не зна шта ће следеће да уради“.

Други дипломата из једне земље НАТО-а рекао је да Трампове речи само додатно наглашавају прекомерну зависност Европе од САД, пише лист.

Он је додао да чланице НАТО-а, такође, треба да разговарају о томе како да се заштите у случају да САД напусте Алијансу.

Трећи дипломата је приметио да би неизвесност у вези са чланством САД у НАТО-у натерала европске земље да „више размишљају о свом одбрамбеном планирању, односно да ли је оно адекватно или не“.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.