Почетна » Наука » До 11 милиона тона пластике заврши на дну океана

Океанско дно је постало дугорочно одлагалиште отпада

До 11 милиона тона пластике заврши на дну океана

Између три и 11 милиона тона пластичног отпада се накупило на дну светских океана, према студији коју су овог месеца објавили аустралијски и канадски истраживачи.

„Подводним возилима на даљинско управљање (ROV) омогућено је приближно квантификовање пластичног отпада који завршава на морском дну и одређивање места на којима се накупља пре него што се распадне у мање делове и меша са седиментом“, рекла је Денисе Хардести из аустралијске научне агенције Csiro.

„Знамо да милиони тонa пластичног отпада улазе у наше океане сваке године, али оно што нисмо знали јесте колико тог онечишћења заврши на дну океана“, рекла је Хардести, једна од ауторки извештаја, које су израдили Csiro и Универзитет у Торонту.

Научници: Кључно је разумети како и где се отпад премешта у океану

Иако су се раније објављивале процене количине микропластике, студија „Пластика у дубоком мору – Глобална процена акумулације на дну океана“ бави се већим предметима попут мрежа, чаша или пластичних кеса.

С обзиром на то да се очекује удвостручење коришћења пластике до 2040. године, за заштиту морских екосистема и животињског света кључно је разумети како и где се отпад премешта у океану, тврде научници.

Дно океана је постало дугорочно одлагалиште за већи део пластичног отпада.

„Онечишћење пластиком на морском дну могло би бити 100 пута веће од количине пластике која плута на површини“, рекла је Алице Жу, докторанткиња на Универзитету у Торонту која је предводила истраживање.

Према резултатима, око пола (46 процента) процењене масе пластике налази се изнад 200 метара дубине, а остатак се протеже све до 11.000 метара.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.