Почетна » Геоаналитика » Амерички аналитичар: Украјину чека брзи колапс, а не спора капитулација

Амерички аналитичар: Украјину чека брзи колапс, а не спора капитулација

Украјину чека брзи колапс због недостатка муниције и војника, не ради се о постепеној капитулацији, сматра бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон.

„Када дође до колапса, а верујем да ће то бити колапс, а не постепена капитулација, биће слично урушавању моста у Балтимору када је у њега ударио брод. Биће тешко и брзо и НАТО треба да мисли шта ће радити после тога“, рекао је Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал „Dialogue Works“.

Према његовим речима, првобитно обучени официри и редовна војска Оружаних снага Украјине већ су убијени или рањени. Истовремено, Оружане снаге Украјине доживљавају акутну несташицу тенкова и артиљеријских оруђа, објаснио је он.

„Понестаје им муниције и артиљеријских граната. Приморани су да гребу и моле САД, а Сједињене Америчке Државе једва да имају довољно за два-три дана“, закључио је Џонсон.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је у уторак на састанку са руководством Оружаних снага земље изјавио да су Оружане снаге Украјине од јануара изгубиле више од 80 хиљада војника, 14 хиљада јединица различитог наоружања, од чега више од 1.200 тенкова и других борбених оклопних возила. Министар је навео и да Украјинци, после неуспеха летње контраофанзиве, безуспешно покушавају да се учврсте на одређеним линијама, а руска војска наставља да их потискује ка западу.

Извор: Спутињк

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.