Почетна » Наука » Болница у Кини има 14 AI лекара: Да ли су овакве болнице следећи корак у здравству?

Болницу у Кини опслужују 14 AI доктора и 4 медицинске сестре

Болница у Кини има 14 AI лекара: Да ли су овакве болнице следећи корак у здравству?

Кинески истраживачи су развили AI болнички град, сличан Стенфордовом AI граду, који је постао виралан прошле године. AI болница, названа „Agent Hospital“, развијена је од стране истраживача са Универзитета Tsinghua.

Виртуелни пацијенти и AI доктори

Истраживачи су истакли потенцијал овог иновативног приступа здравственој заштити, при чему AI болнички град укључује виртуелне пацијенте које лече AI доктори, који су дизајнирани да се аутономно развијају и унапређују своје медицинско знање.

Сви доктори, медицинске сестре и пацијенти у виртуелном окружењу покрећу интелигентни агенти засновани на великим језичким моделима (LLM), који су способни за аутономну интеракцију.

АИ болница у Кини
Foto: The Doctopreneur Academy

Брзина и ефикасност лечења

Према речима тима, AI доктори могу лечити 10.000 пацијената за само неколико дана, што би људским докторима одузело најмање две године.

Штавише, AI доктори су наводно постигли тачност од 93,06% на MedQA dataset-у, симулирајући цео процес неге пацијената, од дијагнозе до праћења.

Болницу опслужују 14 AI радника

AI болница укључује различите собе за консултације и прегледе, које опслужују 14 докторских агената и четири медицинске сестре. Ова поставка има за циљ оптимизацију операција складишта и побољшање обуке за студенте медицине, омогућавајући им да предложе планове лечења у окружењу без ризика.

AI болница у Кини
Foto: The Doctorpreneur

Потенцијал за здравствени систем

Liu Yang, вођа пројекта Agent Hospital, објаснио је трансформативни потенцијал ове AI иновације за стварни здравствени систем.

„Концепт AI болничког града, у којем виртуелни пацијенти лече AI доктори, има огроман значај за медицинске стручњаке, али и за ширу јавност“, известио је пекиншки Global Times, позивајући се на недавне интервјуе.

Симулација и предвиђање медицинских сценарија

„Циљ AI болнице је обучити докторске агенте кроз симулирано окружење, тако да се могу аутономно развијати и побољшати своју способност лечења болести.“

AI болнички град могао би да пружи висококвалитетне, приступачне и практичне здравствене услуге, ослањајући се на огромну базу медицинског знања. Такође може симулирати и предвиђати медицинске сценарије, као што је ширење заразних болести.

Изазови и ограничења

Упркос обећавајућим изгледима, значајни изазови и даље постоје, укључујући строго придржавање националних медицинских прописа и обезбеђивање сарадње између AI и људи.

Dr. Dong Jiahong са Универзитета Tsinghua приметио је да, иако AI може унапредити прецизност и ефикасност здравствене заштите, не може заменити персонализовану негу и саосећање које пружају људски лекари.

Извор: roboticsandautomationmagazine.co.uk

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.