Početna » Kultura » Tajne novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije

Jedan od najboljih orkestara na svetu

Tajne novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije

Zlatna sala Muzikferajna svakog 1. januara, još od 1939. godine ispunjena je zvucima Bečke filharmonije. Tradicionalni novogodišnji koncert prenosi Austrijska radio – televizija u više od 90 zemlja širom sveta, pa u njemu uživaju milioni ljudi.

Po drugi put u svojoj karijeri, Bečkom filharmonijom na novogodišnjem koncertu, rukovodio je Kristijan Tileman, dirigent sa kojim ovaj renomirani orkestar aktivno sarađuje od 2000. godine.

Na programu su bila dela muzičke dinastije Štraus, kao i kompozicije Helmesbergera, Cirera, Bruknera i Lumbijea.

Prvi novogodišnji koncert

Bečki novogodišnji koncert jedan je od najspektakularnijih muzičkih događaja godine. Nastao je u vreme najmračnijeg razdoblja u austrijskoj istoriji. Usred diktature i rata, filharmonija je 31. decembra 1939. prihod od vanrednog koncerta posvećenog dinastiji Štraus, pod vođstvom Klemensa Krausa namenila nacionalsocijalističkoj donatorskoj akciji, a svi muzičari jevrejskog porekla izbačeni su iz orkestra. Nakon rata, filharmonija je nastavila sa radom, ali pod dirigentskom palicom Jozefa Kripsa, jer je Krausu data dvogodišnja zabrana nastupanja od strane saveznika. Međutim, Kraus se vratio na poziciju dirigenta na kojoj je ostao sve do svoje smrti 1954. godine.

Novogodišnji koncert posvećen je pre svega delima kompozitora iz porodice Štraus, čija je izvedba uzela maha tek nakon 1921. godine, prilikom otkrivanja spomenika Johanu Štrausu mlađem. Rasla je tokom 1925. na stogodišnjicu kompozitorovog rođenja, a dostigla svoj vrhunac pod vođstvom Klemensa Krausa koji je između 1929. i 1933. godine koncerte posvećivao muzici Štrausa.

Foto: Wiener Philharmoniker
Zlatna sala se ukrašava cvećem

Muzika Johana Štrausa starijeg i njegovih sinova Johana II, Jozefa i Edvarda čini program koncerta od 14 do 20 kompozicija, ali se izvode i kompozicije drugih austrijskih kompozitora – Vagnera, Verdija, Čajkovskog..

Zlatna sala se tradicionalno ukrašava raskošnim cvetnim aranžmanima. Prima nešto više od 1700 gledalaca, a zainteresovanih je mnogo više, pa je za novogodišnji koncert Bečke filharmonije gotovo nemoguće kupiti kartu. Zainteresovani se prijavljuju godinu dana unapred kako bi učestvovali u lutriji u kojoj će samo srećni dobitnici biti u prilici da kupe ulaznice za koncert narednog januara.

Iako novogodišnji koncert potiče iz najmračnijeg poglavlja austrijske istorije, već decenijama ostvaruje sve veću popularnost zahvaljujući delima Štraus dinastije. Želja Bečke filharmonije je da publici ponudi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom sveta.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.