Почетна » Геоаналитика » Војска Израела улази у Појас Газе

Блиски Исток

Војска Израела улази у Појас Газе

Министар одбране Израела потврдио да је данас почела дугонајављивана копнена операција против Појаса Газе. Почела је копнена операција Израела на Појас Газе, изјавио је израелски министар одбране Јоав Галант.

Према његовим речима, операција ће се наставити док не стигну друга наређења.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) такође су објавиле „хитну поруку за становнике Газе“ у којој још једном позивају цивиле са севера да напусте овај део територије. Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари рекао је у видео-поруци да ће повратак бити могућ када се непријатељства окончају:

„Време истиче, бежите на југ због сопствене безбедности. Ово није само мера предострожности, ово је хитан захтев“.

Почетак копнене операције званично је почео дан након што су Уједињене нације усвојиле резолуцију којом позивају на „хуманитарно примирје“ у Појасу Газе.

Палестински Хамас је, подсетимо, подржао резолуцију, након чега је данас поручио да је спреман за прекид ватре, иако још није спреман за преговоре са Тел Авивом. Израел је, с друге стране, одбио резолуцију Уједињених нација, те је током ноћи ИДФ гађао 150 циљева у северном појасу Газе што је, до сада, било најјаче бомбардовање од почетка последње ескалације сукоба.

Према последњим информацијама палестинског Министарства здравља, у Појасу Газе до сада је као последица напада Израелаца погинуло више од 7.300 људи. Москва упозорава да ће доћи до још више жртава и данас позива на дијалог.

Извор: РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.