Почетна » Традиција » Ваведење Пресвете Богородице

Ваведење Пресвете Богородице

Ваведење Пресвете Богородице је хришћански празник који се обележава 4. децембра и слави се као дан када је Марија, мајка Исуса Христа, први пут ушла у храм. Овај догађај сматра се почетком искупљења људског рода, јер је Марија била изабрана да роди Сина Божјег.

По предању, Маријини родитељи, Јоаким и Ана, били су бездетни и молили су Бога да им подари пород. Обећали су да ће дете које добију посветити њему на службу. Када је Марија имала три године, довели су је у јерусалимски храм, где ју је примио првосвештеник Захарије, отац Јована Крститеља. Он ју је увео у Светињу над Светињама, место где само свештеници могу да улазе. Тамо је Марија провела своје детињство и младост у молитвама и посту.

По обећању да ће дете које им Господ подари посветити њему на службу, свети Јоаким и Ана довели су трогодишњу Марију у јерусалимски храм. На овај дан Девица се заветовала пред Богом и људима, а чинодејствовао је првосвештеник Захарије, отац светог Јована Претече. Богородица је у молитвама и посту, у храму остала до дванаесте године.

Касније, након смрти својих родитеља, Марију су оженили за Јосифа, свог рођака из Назарета. У Јосифовом дому она је примила вест од арханђела Гаврила да ће зачети и родити Спаситеља света.

Ваведење Пресвете Богородице један је од најстаријих хришћанских празника и постоји од четвртог века. Он је и крсна слава многих српских породица, као и храмовна слава манастира Хиландар на Светој Гори, којег су основали Свети Симеон и Свети Сава.

На овај дан верници поштују пост и одлазе у цркву на свету литургију. Постоје и нека народна веровања везана за Ваведење, као што су да се на овај дан не треба шити нити плести. Негде кажу да се не треба бријати нити шишати.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.