Почетна » Култура » Текстови песама постали су агресивнији и негативнији у последњих 40 година

Реп музика је забележила највећи пораст агресивних текстова

Текстови песама постали су агресивнији и негативнији у последњих 40 година

Текстови песама постали су агресивнији и пуни насиља у последњих 40 година, а текстови репа, кантри, поп, R&B и рок песама су постали једноставнији и чешће понављани, показало је истраживање објављено у часопису Scientific Repost. Реп музика је забележила највећи пораст агресивних текстова и негативних емоција.

Ева Зангерле, доцент на Катедри за информатику Универзитета у Инзбруку, сматра да су речи које се односе на бес и бес у песмама можда постале све чешће јер музика – као огледало друштва – „осликава општије промене у друштву и култури“ . Професорка Зангерле и њене колеге анализирале су текстове 12.000 песама на енглеском језику објављених између 1980. и 2020. године.

Промена начина на који се музика конзумира

Истовремено су проучавали странице са таквим текстовима на Гениус онлајн платформи за текстове. Тим је открио да су, генерално, текстови временом постали једноставнији и лакши за разумевање. Анализа је такође показала да се смањио број речи које се користе у песмама, посебно када је реп и рок музика у средини.

Стручњаци претпостављају да би то могло бити резултат промене начина извођења музике, а позивају се на све већи број песама које се пуштају као позадинска музика.

„У последњих 40 година видели смо много промена – од куповине плоча у продавницама до могућности да бирамо између стотина милиона песама на мобилним платформама за стриминг“, рекао је Зангерле и додао да се „ово такође променило начин на који се музика конзумира данас.“

Слушаоци рок преферирају текстове старијих песама

Истраживачи су такође открили да су текстови временом постали емотивнији и личнији и да је приметно повећање броја позитивних и негативних речи у репу. Емоционално негативни текстови су све чешћи у R&B, поп и кантри песмама. Анализирајући странице на Генијусу, тим је открио да су старије рок песме биране више од новијих, али супротно је важило за кантри песме.

То би могло значити да слушаоци рок преферирају старије текстове песама, а фанови кантри-а можда више воле новије текстове песама. Коментаришући своја запажања, закључили су: „Наше истраживање показује да у случају репа, рока и кантрија, текстови играју важнију улогу него у другим музичким жанровима и да интересовање слушалаца за текстове превазилази само слушање музике.

Утицај „агресивне” музике

У посебној студији амерички научници су недавно покушали да утврде како на испитанике утичу песме чији су текстови прожети насиљем. У закључку студије, објављеној у часопису Journal of Personality and Social Psichology, наводи се да песме које говоре о насиљу могу довести до тога да особа постане ратоборна и има агресивне мисли.

„Један од најважнијих закључака овог и других истраживања о насиљу у свету забаве је: текстови песама снажно утичу на особу која их слуша“, рекао је вођа истраживачког тима Крег Андерсон. „То је порука на коју сви треба да обрате пажњу, а посебно родитељи деце и адолесцената.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.