Почетна » Традиција » Свети првомученик и архиђакон Стефан

Свети првомученик и архиђакон Стефан

На други дан по Божићу, Православна Црква посвећује молитвено сећање Светог првомученика – архиђакона Стефана, чије животно историјско наследство и мучеништво обликују веру и преданост.

Свети Стефан, Јеврејин који је живео у грчким областима и говорио грчким језиком, био је у сродству с апостолом Павлом, који још увек није прихватио Христове истине током Стефановог мучеништва. Његова прича почиње годину дана после силаска Духа Светога на апостоле и вазнесења Господа Исуса Христа на небо.

Свети Стефан је именован Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму. Служећи под надашњим силовитим налогом Духа Светога, Стефан је чинио чудеса и испољавао доброту, што је нашло одражавање у Светом Писму Новог Завета.

У првој години по Христовом вазнесењу, Свети Стефан је снажном вером и истинитим проповедништвом, позивајући се на речи закона и пророка, објашњавао Јеврејима дугу историју Израиља. Откривао је трагичне детаље истина о убилачким поступцима према Месији и Његовим посланицима, што је изазивало гнев и противљење свештеничких класа и народа.

Стефан, слично као Исус Христ, постаје мета клевета и изопачених обвинења. Сведок лажних сведока и измислене оптужбе, Архиђакон Стефан је сељачки и одбрански изложио своје ставове, разгневивши још више своје судије.

Суоносећи се са свештеницима и народом, он је посвећено погледао у небо и објавио: „Ево, видим небеса отворена и Сина човечјег где стоји с десне стране Бога.” Ова откровења изазивају љутњу и узбуђење присутних, који су га на крају извели из града и убили камењем.

Његов мучитељ Савле, у то време присутан међу мучитељима, касније постаје апостол Павле, примивши Христову веру. Ова трансформација једног мучитеља у апостола и учитеља Христове речи истиче дубоку снагу Стефановог мучеништва.

На том мученичком дану, Пресвета Богородица, заједно са светим Јованом Богословом, гледала је са узвишице мученичко испољавање вере и молитвено се молила за Стефанову душу. Свети Стефан, чак и у последњим речима, молио је Господа да не урачуна грехе његовим убицама.

Његове мошти, пронађене близу Јерусалима 415. године, представљају трајан симбол вере и примера неуморне преданости истини. Свети Стефан, Првомученик, остаје као светлосни пример мученичког подражавања и људске испуњености Христовом љубављу.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.