Почетна » Економија » Све више се тражи чиста енергија, какву корист доноси директна куповина од произвођача 

Цена струје на тржишту пада од децембра

Све више се тражи чиста енергија, какву корист доноси директна куповина од произвођача 

Прошле године европске берзе струје су се стабилизовале и просечна велепродајна цена мегават сата кретала се око 110 евра. Српска предузећа све више траже чисту енергију и заинтересована су да је купују директно од произвођача по још повољнијој цени.

На европском тржишту електричне енергије, такозвани „пи-пи-еј“ уговори (Power Purchase Agreement – PPA) су већ пракса. Предност је што произвођаче обновљиве енергије директно повезују са великим купцима, уз, дугорочно, обострану корист.

Директор српске берзе електричне енергије „Сепекс“ Милош Младеновић каже да се кроз потписивање ППА уговора са релевантним партнером добија стабилност цене на период од пет и више година.

“Са друге стране, произвођачима обновљиве енергије доноси сигуран пласман на тржиште, то јест сигурност цене на страни продаје, које банке траже како би финансирале пројекат“, додаје Младеновић.

Привредници сматрају да такво уговарање доноси не само реалнију цену струје на тржишту, већ гарантује и снабдевање зеленом енергијом.

Иван Коматина, директор компаније „Кнтанго“ из Рудника код Горњег Милановца, каже да су заинтересовани за куповину зелених мегавата, зато што су ушли у процес добијања сертификата ЦО2 отиска.

“Ми смо извозници, куповином зелене енергије значајно си смањили ту таксу на ЦО2 која се очекује од 2025. године у Европској унији“, наводи Коматина.

Цена струје на тржишту пада од децембра

Протекла енергетска криза показала је рањивост европског тржишта електричне енергије.

Диктира га понуда и тражња, геополитичке, а посебно временске прилике које су допринеле и стабилизацији цене струје.

Дејан Стојчевски из „Сепекса“ истиче да је ретко да се током јануара смањује цена, која је у паду константно од децембра.

„Ако гледамо ову тенденцију, тек ће да пада у марту, априлу, када дођу воде, сунце и боље време, мањи конзум“, додаје Стојчевски.

Милош Младеновић додаје да је тренд на тржишту фјучерса да неће бити неких поремећаја и да ће цена бити на нивоу између 70 и 90 евра по мегават сату.

Директним уговарањем снабдевања, произвођачи из обновљивих извора енергије и српска индустрија постају не само активни учесници на тржишту, већ и у зеленој транзицији наше земље.

Извор: РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.