Почетна » Економија » Путин — Земље BRICS-a престигле G7 у економској моћи

BRICS тренутно чини 36%, а G7 30% глобалног BDP-a

Путин — Земље BRICS-a престигле G7 у економској моћи

Државе BRICS-а премашују G7 у дељењу глобалног бруто домаћег производа (BDP) у паритету куповне моћи (PPP), изјавио је руски председник Владимир Путин у четвртак док се обраћао Федералној скупштини.

Он је истакао да ће до 2028. године удео BRICS-a порасти на 36,6%, док ће део G7 опасти на 27,8%, према проценама председника Русије.

„Али пре десет година, ситуација је била другачија“, рекао је Путин, напомињући да су земље BRICS-а 2022. године престигле G7 у погледу BDP-а у PPP-u (31,5% наспрам 30,3%), док је у 1992. години удео BRICS-а био само око 16,5%.

Фото: Журнал Експерт

PPP (purshasing power parity – паритет куповне моћи) је метрика популарна међу многим економистима која упоређује економску продуктивност и стандарде живота између земаља прилагођавајући разлике у цени добара и услуга.

BRICS jе ове године доживео велико проширење

Група BRICS-а, која је претходно обухватала Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, прошла је кроз велико проширење након што су се Иран, Етиопија, Египат и Уједињени Арапски Емирати придружили у јануару ове године.

Фото: РТ Балкан / Путин у Емиратима

Саудијска Арабија такође је позвана и требала би постати чланица. Многе друге државе изразиле су интерес за придруживање, док су неке већ формално поднеле апликације.

Према подацима Међународног монетарног фонда (MMF), удео G7 (који чине Канада, Француска, Јапан, Италија, САД, Велика Британија и ЕУ) у глобалном BDP-u у PPP-u је стално опадао последњих неколико година, смањујући се са 50,42% 1982. године на 30,39% 2022. године. Очекује се да ће тај број ове године благо пасти на 29,44%.

Венецуела ће се ускоро придружити BRICS-u

Председник ове јужноамеричке земље, која је претходних више од пола века експлоатисана од стране Америке на најодурније начине, дочекала је својих „5 минута“ и окренула се земљама BRICS-a.

Председник Венецуеле, Николас Мадуро изјавио је да „Стари колонијални свет“ долази крају и неизбежно ће бити замењен.

Фото: ББЦ

Венецуела има намеру да ускоро постане пуноправни члан групе BRICS, изјавио је председник Николас Мадуро у понедељак, тврдећи да се појава новог мултиполарног света „не може поништити“.

Говорећи за канал „Venezolana de Television“, лидер је инсистирао да се „стари колонијални свет“ карактерише „инвазијама, геноцидом, ратовима и супериорношћу“, и да се он замењује новим светом у којем је гарантована консолидација BRICS-а.

„Венецуела ће ускоро ићи у BRICS“, прогласио је Мадуро.

Прошлог месеца, венецуелански лидер описао је групу BRICS-а, која је првобитно обухватала Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, а недавно је дочекала Египат, Етиопију, Иран, УАЕ и Саудијску Арабију, као „будућност човечанства“.

Мадуро изражава наду да ће његова земља обезбедити чланство у BRICS-u на следећем самиту групе у Русији у октобру.

Аргентина је такође потписала придруживање групи прошле године, али је у децембру променила планове након што је новоизабрани председник Хавијер Милеи поништио одлуку свог претходника.

30 земаља изразило жељу да постане део BRICS-a

Русија је званично преузела ротирајуће председавање BRICS-ом 1. јануара. Председник Владимир Путин обећао је „олакшати хармоничну интеграцију“ нових партнера, напомињући да је готово 30 земаља већ изразило жељу да постане део блока или се с њим повеже.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који тренутно обилази Латинску Америку  посетио je Венецуелу у уторак како би разговарао о билатералној сарадњи, такође је обећао да ће Москва помоћи BRICS-u да се прошири током године, као и да ће се нови чланови „органски уклопити“ у заједничке циљеве групе.

Према подацима MMF-а, BRICS тренутно чини око 36% глобалног BDP-а у PPP-u, у поређењу са мало преко 30% за групу G7.

Извор: RT.com, tass.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.