Почетна » Култура » Шекспир је глумио у комедији Бена Џонсона из 1598. године

Шекспир је глумио у комедији Бена Џонсона из 1598. године

Упркос чињеници да је Шекспир био не само један од највећих драматурга свих времена већ и глумац, не постоје јасни трагови који би указали на конкретне улоге које је Бард за живота играо

Вилијам Шекспир је глумио у комаду Бена Џонсона из 1598. године, тврди је један од највећих познавалаца Шекспировог дела Дарен Фрибери-Џонс, позивајући се на „упадљиве сличности“ између Џонсоновог дела „Свако по својој ћуди“ и каснијих Шекспирових драма.

Фрибери-Џонс је на основу лингвистичке анализе закључио да је Шекспир играо опсесивно-љубоморног мужа Торела у поменутој драми Бена Џонсона која датира из 1598. године, пише „Гардијан“.

Стручњак који предаје о Шекспировим драмама у Бардовом родном Стратфорду на Авону, открио је „упадљиве сличности“ између фраза у комаду „Свако по својој ћуди“ и Шекспирових драма попут „Отела“ и „Хамлета“.

„Граматички обрасци и сличности у току мисли између његових стихова и (говора) Торела – којег је Џонсон преименовао у Китлија у својој ревизији – сугеришу да је Шекспир био добро упознат са том улогом. Међутим, Шекспир, будући геније, узима перје другог драматичара и претвара га у пауна“, наводи Фрибери-Џонс.

Према његовим речима, зна се да је Шекспир глумио у сопственим драмама, али нема чврстих доказа о томе које је ликове играо.

„Постоје усмена предања која га повезују са улогом духа Хамлетовог оца и старца Адама у ‘Како вам драго'“, навео је Фрибери-Џонс.

Он ће своје закључке представити у књизи под насловом „Шекспирово позајмљено перје“ која ће бити објављена у октобру.

Књига истражује Шекспирове односе са другим драмским писцима, њихове утицаје и сарадњу.

Извор: РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.