Почетна » Геоаналитика » Хамас инсистира на прекиду рата, Израел најављује војни окршај у Рафи

Хамас инсистира на прекиду рата, Израел најављује војни окршај у Рафи

„Нема промене у позицији израелских окупатора и стога нема ништа ново у преговорима у Каиру. Још нема напретка“, рекао је он, након састанка у Каиру.

Раније данас, египатски државни канал Ал-Кахера Неwс цитирао је високи египатски извор који је рекао да је постигнут напредак у преговорима.

Израел и Хамас су у недељу послали тимове у Египат након што је у суботу стигао директор ЦИА-е Вилијам Бернс, чије присуство је наговестило притисак САД за постизање споразума којим би се ослободили таоци у Гази и ублажила тамошња хуманитарна криза.

Израел и Хамас, који ратују у Појасу Газе од октобра, до сада нису успели да реше несугласице око својих главних захтева. Хамас захтева окончање израелске офанзиве и потпуно израелско повлачење са разорене територије, док Израел жели споразум о ослобађању талаца из Газе у замену за известан број Палестинаца у његовим затворима без обавезе да оконча рат.

Хамас је у недељу поновио своје захтеве, у шта улази и трајан прекид ватре, повлачење израелских трупа из Газе, повратак расељених Палестинаца, као и размена палестинских затвореника за израелске таоце.

Рат између Израела и Хамаса избио је 7. октобра, када је палестинска милитантна група упала на југ Израела и убила око 1.200 људи и отела више од 250. У рату је убијено више од 33.100 Палестинаца, током израелске офанзиве на Појас Газе, истакло је министарство здравља у Гази којим управља Хамас.

Израле другачије види сукобе

„Све време радимо на остваривању наших циљева – ослобађање свих талаца и постизање потпуне победе над Хамасом“, поручио је Нетанијаху у видео-обраћању, преноси Тајмс оф Израел.

Додао је да Израел не може да победи у рату против Хамаса, без војне операције у Рафи.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је јуче да су израелске трупе повучене из области Кан Јуниса на југу Појаса Газе да би се припремиле за офанзиву у Рафи, најјужнијем граду у палестинској енклави, где се склонило више од милион Палестинаца од борби у другим деловима Газе.

Западни званичници, међу којима је и председник САД Џозеф Бајден, више пута су позвали Израел да не спроводи офанзиву великих размера у Рафи како би се избегле нове цивилне жртве.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.