Почетна » Друштво » Сајам завичаја у Новом Саду

Сајам завичаја у Новом Саду

Сајам завичаја у Новом Саду је манифестација која се одржава сваке године у фебруару у Хали „Мастер“ Новосадског сајма. Циљ Сајма јесте да окупи, повеже и ојача заједнички рад институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона, али и да промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм света, који чувају традицију од заборава.

На Сајму учествују излагачи из различитих крајева, који представљају своје производе, услуге, културно-уметничке програме, обичаје и специфичности свог завичаја. Организатор Сајма је Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, уз подршку Покрајинске владе и Градске управе Новог Сада. Свечаном отварању Сајма присуствују високи државни и покрајински функционери, представници локалне самоуправе, дипломатски кор и медији. Сајам завичаја је почео 2019. године и од тада је постао најмасовнији сусрет Срба из региона.

Сајам завичаја.
Сајам завичаја.

На овом значајном догађају своје производе, обичаје и културну баштину представили су се представници јужне српске покрајине Косова и Метохије, Републике Српске, Републике Хрватске, као и удружења из Суботице, Београда.

Не могу да нам забране да причамо истим језиком, да имамо исту веру, традицију. Рекао бих да је Нови Сад и овај део Србије, Војводина, природно место за овакав догађај баш зато што је Војводина подручје где су увек биле присутне миграције из различитих крајева. Драго ми је да Нови Ссд помаже и да је домаћин за све наше сународнике. желим им да се пријатно осећају и да негују своју традицију и да се не свађамо ни са ким, него поштојемо себе. Никад нисам разумео оне који више поштују друге, а не поштују себе. Прво морате да волите своју кућу и породицу, да бисте могли да поштујете друге породице. Исто тако је за државу. Чувамо наш заједнички дух, не могу да нам забране да певамо песме, да носимо своју ношњу, да пишемо ћириличним писмо. А сигуранн сам да стижу неке нове генерације с којима се нека нова зора буди- нагласио је Вучевић на отварању сајма.

Сајам завичаја
Сајам завичаја

Сајам завичаја је важан догађај за све Србе који живе у различитим земљама и регионима. То је прилика да се упознају, друже, размењују искуства и знања, и да се поново повежу са својим коренима. Сајам завичаја је и место где се представљају и промовишу српска култура и традиција, које су богате и разноврсне. Српска култура и традиција су део нашег идентитета и наслеђа, које треба чувати и преносити на млађе генерације. Сајам завичаја је, дакле, начин да се одржи и ојача српско јединство и солидарност, али и да се покаже лепота и вредност наше културне баштине

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.