Почетна » Друштво » Википедија на српском језику заузела прво место у свету

Википедија на српском на првом месту по доприносу проверљивости чланака

Википедија на српском језику заузела прво место у свету

Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref – један библиотекар, једна референца – довела је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији.

Укупно 28 уредника Википедије на српском језику унело је чак 11.984 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету.

Кампања уређивања референци се организује сваке године од 2016. године, у сусрет дану Википедије, како би се повећала поузданост и проверљивост чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама и због тога су ове кампање посебно значајне, наводи у саопштењу Википедија Србија.

Овом кампањом, чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће слободне електронске енциклопедије, Википедије.

Већ четврту годину заредом, са убедљиво највише унетих референци, прво место је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успешног учешћа у кампањи. Иза Википедије на српском, следе Википедија на македонском са унетих 4.248 референци и индонежанском са 3.440 унетих референци.

Најбољи уредник кампање је српска учесница Николина Шепић са више од 5.600 унетих референци, а чак четири уредника Википедије на српском су се пласирали међу 10 најбољих уредника кампање.

„Тиме је наш успех још значајнији, јер смо се, као мања Вики заједница, пласирали на прво место у свету. И током претходне три године смо освојили прва места у овој глобалној кампањи“, оценила је извршна директорка Викимедија Србије Ивана Маџаревић.

У последњих седам година, од када Викимедија Србије учествује у кампањи, укупно је додато више од 57.000 референци у чланке, чиме се приказује значај ове кампање за поузданост Википедије.

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2024. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци. Викимедија Србије је и глобални координатор кампање.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Извор: bizlife

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.