Почетна » Друштво » Радио-аматери из Пирота спасили животе ђацима школе коју је 1999. НАТО гађао

Херојски подвиг о којем се ћутало 25 година

Радио-аматери из Пирота спасили животе ђацима школе коју је 1999. НАТО гађао

Током НАТО бомбардовања, од чијег се почетка ових дана навршава четврт века, врло мало се говорило о људима који су истински тихи хероји у борби против НАТО пакта… Реч је о радио-аматерима, који су представљали “очи и уши” одбране Србије и Црне Горе и који су били важан фактор у борби против агресије.

– Са првим најавама бомбардовања у марту 1999.године Радио клуб Пирот отпочео је са даноноћним дежурствима, успостављена је комуникација са радиоаматерима из околних земаља и били смо свесни свега што ће се десити и улоге која нас чека – прича за Сербиан Тајмс председник Радио клуба Пирот Бојан Божић.

Бојан Божић - радио аматер
Бојан Божић – радио аматер

 

– Имали смо колеге радио-аматере у суседној Бугарској, затим у Италији, недалеко од базе Авијано… Реч је о људима који су били свесни погубности бомбардовања и хтели суиз хуманих побуда да нам помогну да спасимо што је могуће више живота. Оно што смо ми радили тиче се пре свега ометања њихове комуникације, такође по потреби пресретали смо комуникацију између пилота, а радили смо и такозване хуманитарне везе.

Због ратног стања, било је много раздвојених породица, људи нису имали информације о томе да ли су њихови најближи живи и слично и ми смо радили на томе да се успоставе везе између чланова породица. Били смо сведоци потресних ситуација, у много наврата морали смо да јављамо људима да су остали без својих најближих, јер смо практично у том моменту, били једини вид комуникације-каже Божић.

Авакси ометали пиротске радиоаматере

Да су радиоаматери, из Пирота, али и других градова Србије, били ефикасни, доказ је и чињеница да су НАТО авакси у много наврата ометали њихову комуникацију.

-Имали смо људе свуда, и на стратешки важним локацијама, на планини, тако да смо могли благовремено да јавимо долазак пројектила, авиона, службама које су то требале да знају.

У једном наврату, дојавом пиротских радиоаматера, вероватно су спашени животи десетине људи, војника, који су се налазили у објекту у пиротском селу Срећковац.

-Не сећам се датума, било је близу поноћи. У једном моменту уочио сам да се крстарећа ракета приближава Пироту. Двогледом сам пратио њено кретање и видео да она скреће нагло и иде источно од Пирота, ка селу Срећковац, где је био потенцијални њихов циљ. Одмах смо се огласили. Касније смо сазнали да је пројектил требао да погоди школу у Срећковцу, да је она на време евакуисана, а друга срећна околност је да је ракета пре циља погодила далековод – каже Божић.

Бојан Божић данас
Бојан Божић данас

 

Бугарин најављивао долазак НАТО авиона из правца Бугарске

По Божићевим речима, међу радиоа-материма генерално, у то време, било је много људи који су били лично против бомбардовања и желели су да нам, онако како они могу, помогну да се смањи број жртава.

-Имали смо колегу под кодним именом Ник, из Бугарске, који нам је редовно јављао о налетима авијације из правца те земље, а имали смо и колеге радиоаматере из Италије, који су се налазили близу базе Авиано, који су нашим колегама из Црне Горе дојављивали информације о налетима авијације из тог правца – каже Божић.

Извор: Сербиан Тајмс

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.