Почетна » Култура » Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добија нови изглед

Простор од културног значаја

Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добија нови изглед

Пројекат обнове куће Милеве Марић Анштајн у Руми, који је поднела ова општина на конкурсу Министарства културе „Градови у фокусу“, одобрен је од стране комисије на челу са министарком Мајом Гојковић. Тиме ће Рума добити нови простор за промоцију богатог културног наслеђа.

Обнову породичне куће Милеве Марић Анштајн, велике научнице светског гласа и то у сусрет значајног јубилеја 150 година од њеног рођења, финансијски ће подржати Министарство културе, а у првој фази пројекта планирано је да се изврши њена потпуна реконструкција, па ће након завршених архитектонско грађевинских радова, будућа „Спомен кућа Милеве Марић – Ајнштајн“ имати галеријски простор, спомен собу, простор за промоције, пројекције, предавања и депо.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и председница општине Рума Александра Ћирић договориле су да ће радови започети у априлу и истакле да је ово први овакав пројекат посвећен жени научници, који ће будућом поставком бити важан део не само културног и туристичког потенцијала општине Рума, већ и место образовања младих генерација.

Фото: Општина Рума
Породична кућа Милеве Марић Анштајн у Руми добиће нови изглед

Други део пројекта је планиран за реализацију током 2025. године, у години када се обележава 150 година од њеног рођења, а објекат ће имати две тематске целине: меморијалну собу посвећена породици Марић, са освртом на живот и дело светски познате научнице, као и на рад њеног рођеног брата Милоша Марић, такође истакнутог научника, чију су радови на пољу митозе и амитозе поставили темеље клонирања и галеријски простор намењен излагању богатог савременог стваралаштва општине Рума.

Милева Марић, рођена је у Тителу 1875. године, а породица Марић се 1877. године сели у Руму, где је Милева провела своје детињство и похађала основну школу.

Kућа у Железничкој улици 38, у којој је Милена живела са породицом, има неспорну историјску вредност. Након дугогодишњег урушавања куће породице Марић, која је била у приватном власништву, кућа је у септембру 2023. године, уз залагање општине Рума, прешла у општинско власништво и сада су се стекли услови за њену обнову.

Обнова куће Милеве Марић Анштајн један је од 48 пројеката широм Србије које ове године финансира Министарство културе у износу од 350 милиона динара, па ће тако у највећем броју случајева деценијама девастирани објекти добити нови сјај, а грађани нове и модерне просторе за културни садржај.

Извор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.