Почетна » Култура » У ужем избору за НИН-ову награду 12 романа

У ужем избору за НИН-ову награду 12 романа

У ужи избор за 70. јубиларну НИН-ову награду за роман године ушло је 12 романа, од пристиглих 188 наслова на конкурс за ову престижну књижевну награду, саопштено је из београдског часописа НИН.

У ужем избору су романи “Година без прољећа” писца Аднана Репеше, “И онда опет, из почетка” Филипа Грујића и “Песма о три света” Владимира Пиштала. Такође, у конкуренцији су и “Послије забаве” Стева Грабовца, “Медузе живе заувек док их не ухвате” Нађе Петровић, “Вила фазанка” Бојана Кривокапића, “Пакрац” Владана Матијевића, “Тајни сват” Марка Пишева и “Здушнице” Дејана Огњановића.

За НИН-ову награду конкуришу и Лаура Барна са романом “Скупљачима случајева”, Срђан Срдић са романом “Аутосекција” и Љубомир Кораћевић са “У земљи Фрање Јосифа”.

Најужи избор биће познат за седам дана, а 29. јануара, око поднева, биће саопштено име 70. лауреата НИН-ове награде. Жири је радио у саставу Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и предсједник Горан Коруновић.

Прошлогодишњи добитник НИН-ове награде је Даница Вукићевић за роман “Унутрашње море”, у издању “Нојзаца”. Награду је установио и додјељује часопис НИН, а додјељује се за најбољи роман објављен у прошлој години.

Ова награда први пут је додијељена 5. фебруара 1955. и једна је од најстаријих активних књижевних награда у Србији, а састоји се од дипломе и новчаног износа. Овај јубилеј је важан тренутак за српску књижевност, који слави дугогодишњу традицију и одавање почаста највишим достигнућима у области романописања.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.