Почетна » Економија » Путовање за празник – повољне и популарне дестинације

Путовања за празнике за свачији џеп

Путовање за празник – повољне и популарне дестинације

Бројни грађани, бар они који нису успели да споје празнике и већ увелико одмарају, искористили су ову прилику за путовање, а традиционално најтраженије дестинације су српске планине и бање.

У Србији се од 2002. године 15. фебруара обележава Дан државности, који је симболично установљен на хришћански празник Сретење господње,за које су везана два важна догађаја из наше историје.

На тај дан је на чувеном збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак против Турака, под вођством вожда Ђорђа Петровића Карађорђа. Такође, на исти датум 1835. године донет је први српски Устав у Крагујевцу.

Иако су се оба догађаја одиграла на Сретење, у Србији се данас празнују и 15. и 16. фебруар и оба се воде као нерадни дани.

То је ове године многима послужило да споје та два дана (четвртак и петак), са два дана викенда и да тако направе мини одмор, који могу да искористе за путовање.

Одмор у Србији: Златибор, Копаоник, бање…

Према подацима председника Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александра Сеничића, најтраженије дестинације у нашој земљи за овај мини одмор су традиционално планине и бање.

Он наводи да су у Србији најтраженије планине Копаоник, Стара Планина, Златибор, Тара, Дивчибаре, као и Златар. Што се тиче бања ту предњаче Врњачка Бања, Сокобања, Врдник, Пролом…

Ипак, за путовање на ове локације потребно је издвојити одређену своту новца, а она варира од тога колико луксузан смештај желите, као и то колико је близу центра.

Па тако уколико желите четири дана да проведете на Златибору, за смештај ћете морати да издвојите минимум око 20.000 динара, али често и више новца уколико желите боље услове и угоднији боравак.

Што се тиче Копаоника, за четири дана мора да се издвоји мало више, па се цене апартмана крећу од 22.000 динара, па на више.

На тај трошак треба додати и новац утрошен на пут у зависности од тога да ли путујете колима или аутобусом.

Они који су се одлучили за путовање у иностранство, како каже Сеничић, махом бирају ближе дестинације, али има и оних који су се одлучили да отпутују мало даље.

Што се тиче градова у региону, најпопоуларнији су Софија, Темишвар, Будимпешта, Требиње, Бања Лука, Сарајево и Охрид.

Према наводима Сеничића, има и оних који су се одлучили да иду мало даље аутобусом, па се тако доста траже и Инстанбул, Праг, Беч, као и места у Северној Италији.

Рим, Барселона, Истанбул…

Они који су се одлучили за путовање авионом бирали су највише Валесију, Барселону, Милано, Рим и поново Истанбул.

Грађани који се одлуче за пут на неку од ових европских дестинација, мораће да обезбеде мало дебљи буђелар.

Па тако за пет дана у Риму, са авионским превозом, мораћете да издвојите око 500 евра.

Уколико желите авионом да одете до Турске, рецимо у Истанбул на четири дана, тај пут коштаће вас у просеку од 400 до 500 евра.

Пут авионом у Барселону на четири дана, међутим, кошта нешто више, па се може пронаћи по ценама од 650 евра па навише, а сличне цене можете пронаћи и уколико желите да посетите Валенсију.

И у Туристичкој организацији Србије (ТОС) наглашавају да су за наше и стране туристе занимљиви сви наши ски центри, а најпопуларнија планина је Златибор, мада не мањка тражње ни за бањама.

Смештајни капацитети у овим туристичким дестинацијама су готово скроз попуњени, а неки од њих су и 100 одсто пуни.

Директор туристичке организације Сокобање Љубинко Милинковић каже за Данас да је интересовање за боравак у овој бањи за наступајуће празнике велико.

„Према до сада извршеним резервацијама, попуњеност капацитета у хотелском смештају је око 85 одсто, док је у приватним апартманима и вилама тренутно нешто изнад 70 одсто“, наводи он.

Како додаје, углавном смештај резервишу домаћи туристи и то пре свега породице са децом и млади из Београда и већих градова у Србији.

Милинковић истиче да су, поред активног одмора у природи, шетњи стазама на Озрену и Ртњу, туристима у овој бањи на располагању санкалиште и клизалиште са синтетичким ледом, као и реконструисани дечји парк у центру Сокобање.

„Оно што свакако највише привлачи туристе да уживају у познатој српској бањи, која има најдужу традицију у организованом туризму у земљи, су свакако модерни и традиционални спа и велнес центри и комплекси са термалном водом“, наглашава он.

Златибор спреман за госте

Такође, како најављује, 17. фебруара у сали биоскопа „Моравица“ наступиће трио „Балканске жице“.

Директор Туристичке организације Златибор (ТОЗ) Владимир Живановић наглашава да је интересовање за ову планину велико.

„Златибор ће бити пун за предстојеће празнике. У хотелима се тешко може пронаћи соба, остало је још јако мало слободног смештаја у апартманима“, каже он.

Живановић тврди да је све спремно, да сви локали раде и очекују госте.

„Ми смо већ навикли и знамо да је Сретење један од пикова, када на Златибор долази највећи број гостију“, подсећа он.

Што се тиче програма, Живановић истиче да су Општина Чајетина и ТОЗ организовале бесплатан концерт Данице Црногорчевић.

Извор: Данас

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.