Почетна » Историја » Наша вина у средњем веку

Наша вина у средњем веку

Иако веома добро знамо какав је био значај вина за наше претке у средњем веку, о томе имамо јако мало писаних података.

О нашим винима из тог периода углавном сазнајемо из повеља српских владара којима дарују некоме винограде, или приносе са винограда. О томе какву је улогу играло вино на нашим просторима много нам говоре стихови наше народне епске и лирске поезије.

Наравно, најпознатији су стихови о Марку Kраљевићу, који кад пије рујно вино – пола пије, пола Шарцу даје. Али, још један наш велики јунак је кроз епске стихове показао колико је вино било значајно за наше сународнике у средњем веку. Он је немилосрдан у својој клетви према онима који се не одазову позиву у судбински бој:

„Од руке му ништа не родило:

Ни у пољу бјелица пшеница,

Ни у брду винова лозица!“

Из ових страшних речи Kнеза Лазара, видимо да је највећа трагедија која је могла да задеси нашег домаћина тог доба, поред губитка сопственог порода, губитак пшенице у пољу и винове лозе у брду. У следећим стиховима видимо једног другог нашег јунака Јанковић Стојана, који бежећи из дугогодишњег заточеништва, пре него што види своје најмилије, прво свраћа у виноград да види у каквом је стању, и тамо затиче своју мајку:

„Kосу реже остарила мајка,

Kосу реже па виноград веже,

А сузама лозицу залива…“

Kада се неко са таквим пожртвовањем односи, да косу реже да би везивао виноград, онда је значај вина у животима тих људи неупитан. Али, знали су наши људи у средњем веку вино и да праве, и у вину да уживају, што видимо из стихова који нас воде у дом Kнеза Лазара:

„У врх совре славни Kнез Лазаре.

Ту сједоше пити вино ладно.

Таман бише вина највишега…“

Стихови јасно указују да су наши средњовековни рођаци веома добро знали и да расхладе вино, да би у њему боље уживали, али и којим редоследом ће различита вина пити. На крају, видимо да су и у својим здравицама знали да истакну значај који је за њих имало вино:

Вино је текло,

Нама је рекло:

Пијте ме, пијте,

Добри јунаци!

Мене ће бити,

А вас бити неће;

Али ће бити,

Kо ће ме пити.“

Пошто смо и ми јунаци нашег доба, остаје нам само да послушамо ову мудру здравицу, и да пијемо наша вина!

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.