Почетна » Култура » Кустурици награда “Борислав Станковић” за комплетан књижевни опус

Кустурици награда “Борислав Станковић” за комплетан књижевни опус

Прослављени редитељ Емир Кустурица награђен је књижевним признањем “Борислав Станковић” које је добио за цјелокупан књижевни опус, одлучио је жири Манифестације “Борина недеља” у оквиру које се додјељује и признање Књижевне заједнице “Борислав Станковић”.

Чланови жирија Слађана Јаћимовић, Александар Лаковић и Мило Ломпар једногласно је донио ову одлуку, образложивши да у Кустуричином приповиједању трагика балканских искустава и њихових изукрштаних свјетова добија снажан документарни и фактографски одзив.

Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице “Борислав Станковић”, рекао је да се “ситуације и ликови Кустуричине прозе, мали и скрајнути људи, потиснута патња њихових живота, која каткад добија хуморни одзив у уметничком доживљају, заумни језик и сугестије призора и слика могу пронаћи у традицијској линији српске књижевности коју репрезентативно представља дјело Боре Станковића”.

– Утолико је природније да награда са именом писца “Нечисте крви” припадне Емиру Кустурици – навео је Михаиловић.

Књижевна награда “Борислав Станковић” установљена је 1992. године, а међу лауреатима су Милорад Павић, Светлана Велмар Јанковић, Радован Бели Марковић, Драгослав Михаиловић, Милован Данојлић и Момо Капор.

“Борина недеља”, коју организује Књижевна заједница, почиње 24. марта, а биће одржана у Врању и у Београду.

Извор: rtrs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.