Почетна » Економија » Кристин Легард — „Криптовалуте не вреде ништа“

Председница Централне Банке

Кристин Легард — „Криптовалуте не вреде ништа“

Кристин Легард, председница Европске Централне Банке се већ дуже време бори против употребе криптовалута, сматрајући да оне не вреде ништа јер немају никакву валидну потпору. Она истиче да њих углавном користе криминалци и терористи како би сакрили своје криминалне „активности“ и на тај начин „опрали новац“.

„Мој син је изгубио скоро све“

Пре 3 дана је истакла да је њен син изгубио скоро све инвестиције у вези са криптовалутама, упркос њеним свакодневним упозорењима.

„Игнорисао ме је краљевски, што је његова привилегија. Изгубио је скоро сав новац који је уложио“- рекла је преседница ЕЦБ пред студентима у Франкфурту, пише Ројтерс. „Није било много, али изгубио је све, изгубио је око 60 одсто“, додала је Лагардова. „Када сам онда још једном разговарала с њим о томе, он је невољно прихватио да сам у праву.“ Председница ЕЦБ има два сина у средњим тридесетим годинама, међутим, она није именовала који син је доживео финансијски неуспех.

Foto: EU

„Позив ЕЦБ на регулацију крипто имовине“

Европска Централна Банка је позвала на глобалну регулацију крипто имовине, како би се на тај начин заштитили они који поседују крипто валуте, а нису свесни њихових ризика и флуктуација на тржишту. На тај начин, криптовалуте више не би биле идеалан алат за сакривање прљавих радњи у смислу „прања“ новца или улагања у неку физичку имовину у земљама које немају високе регулативе о пореклу новца приликом куповине кућа, зграда, земљишта итд.

Иначе, тренутна вредност биткоина, који се другачије назива и крипто златом, тренутно је 37.073 долара и вероватно једна од највиших у 2023. години, јер је биткоин често ове године „кубурио“ на око 30 хиљада па чак и ниже. Подсећања ради, биткоин је своју највећу вредност имао у Новембру 2021. године а она је била око 65.000 долара.

„Дигитални евро као заштита“

Прошлог месеца, ЕЦБ је почела „фазу припреме“ за дигитални евро, али је Легардова нагласила да је потребно још минимум две године како би се узело у разматрање његово свакодневно коришћење. Још једном истичемо, велика кочница је њено, а и лоше мишљење осталих високих представника ЕЦБ о крипто и дигиталним валутама.

Сигурно ће у једном моменту и ЕЦБ морати да се прилагођава, јер ако крипто новац постане „одраз“ свакодневице, папирни новац ће изгубити на вредности, а вредност новца одређује то да ли га човек користи свакодневно или не. Као и све уосталом, и крипто је базиран на закону понуде и потражње.

Foto: Dr Svetislav Polovina

„Поверење у евро никад веће“

Нова председница Европске Централне Банке изјавила је да је поверење у заједничку валуту никад веће. Лагардова је нагласила да је број од чак 76% грађана који се залажу са евро одличан показатељ колико је то поверење, притом потписавши новодштампане новчанице ове европске валуте.

Такође је истакла да је промету 23 милијарде европских новчаница, чија се вредност процењује на 1,26 трилиона евра, од чега се трећина користи ван зоне Европске Уније. „Евро представља животну снагу европске економије, идентитет и израз наше културе, и ми у ЕЦБ имамо огромну одговорност да имамо поверење у њих“- још једном је истакла Кристин Лагард.

 

 

 

 

 

 

Извор: Euractiv.mondo.rs, investitor.me

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.