Почетна » Друштво » Ко и колико често контролише храну у ресторанима

Квалитет хране у ресторанима

Ко и колико често контролише храну у ресторанима

Да је наш залогај безбедан, гарантују угоститељи, а контролишу их ветеринарска и санитарна инспекција. У ресторану у којем смо били кажу да долазе ненајављено, углавном на два-три месеца.

„Имамо и ЦИН (Центар за испитивање намирница) који ми плаћамо. Долазе једанпут, двапут месечно, наравно, ми не знамо кад ће доћи, они узимају брисеве радника, брисеве са радних површина, гледају како су складиштене намирнице. О свему што се тиче санитарних књижица они јако воде рачуна, радници у кухињи, конобари и сви“, каже Милица Петковић из ресторана.

Ветеринарска и санитарна инспекција проверавају хигијену у кухињи, како се храна чува и обрађује, на пример, да ли се за сирово месо користе посебни ножеви, даске за сечење, а узорке хране шаљу на Институт за хигијену и технологију меса.

„Сва храна која стигне на Институт, испитује се према Закону о безбедности хране на различите параметре, пре свега ту се мисли на микробиолошка испитивања, испитивања квалитета која подразумевају хемијска и сензорска испитивања, ту је такође и хемијска безбедност“, каже др Ивана Бранковић Лазић из Института за хигијену и технологију меса.

Нехигијена је највећи проблем, кажу у Институту за хигијену и технологију меса.

„То нам нешто говори да у току процеса производње дошло до неких неправилности. Свакако, они када добију резултате ступају према тим резултатима. То подразумева примену различитих корективних мера. Да ли су то поновно узорковање, обуке радника и слично то све зависи од њих и које су они корективне мере прописали“, рекла је Бранковић Лазић.

Према Закону о безбедности хране, предвиђена казна за стављање неисправних намирница у промет за правна лица је од 300 хиљада до три милиона динара, а за предузетнике од 250 до 500 хиљада динара.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.