Почетна » Друштво » Срби у дубоком процесу старења – све мањи број беба, жене све касније рађају

Индекс старења становништва у Србији стално се повећава

Срби у дубоком процесу старења – све мањи број беба, жене све касније рађају

Просечна старост жене у Србије је 45,2 године, а мушкараца 42,4, што је у обе категорије за 1,1 годину више у поређењу са 2015. годином, најновији су подаци Републичког завода за статистику.

Демографкиња Даница Шантић са београдског Географског факултета истиче за РТС да је резултат тих бројева све мањи број рођених беба.

РЗС
РЗС

Она указује на то да парови све касније добијају децу, а да на то утиче и образовање и посао.

Индекс старења становништва у Србији стално се повећава, што сведочи да смо у дубоком процесу старења, показују подаци РЗС за 2022. годину.

Проф. др Даница Шантић изјавила је за РТС да смо у ту ситуацију дошли због процеса фелтиритета, односно све мањег број рођених беба.

„Према последњим подацима, око 62.000 беба је рођено у Србији, док је 1950. године било 100.000 беба више. И када бисмо, међутим, имали и највећи број рођених беба у Европи, демографски показатељи би остали исти, с обзиром на то да је све мањи контигент жена које улазе у репродуктивни период“, истиче проф. др Шантић.

Утицај обавезног образовања

Према њеним речима, подаци показују и да парови касније добијају децу, односно тек када изађу из оптималног фертилитилног периода.

Шантићева објашњава да је обавезно образовање за оба пола и један од фактора који је довео до тога, као и да се тим подацима може одговорити зашто имамо једнако висок број образованих жена, као и оних који немају основно образовање.

РЗС
РЗС

„Према старосној структури, жене са основним образовањем или без њега су оне које имају преко 65 година и живе у руралним подручју. Образовање у тим периодима није било обавезно за женско становништво“, наводи Даница Шантић.

Потребни једнаки приходи

Професорка истиче да је све више жена у науци, што нам показује да је време за промене када је реч о изједначавању прихода са мушкарцима.

„Жене су од мушкараца више укључене у кућне послове. Чак и када желе да раде суочавају се са популационом политиком, односно питањем – колико деце планирате да имате. Профил жене која се пријављује за посао прави се на основу тог одговора. То нам показује зашто се све мање деце рађа у Србији“, наглашава Даница Шантић.

Извор: РТС, РЗС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.