Почетна » Друштво » Положај жена у Србији – боље образоване, а лошије плаћене

Жене раде неплаћене послове двоструко више од мушкараца

Положај жена у Србији – боље образоване, а лошије плаћене

Становништво Србије је међу најстаријима у свету. У просеку, жене имају 45,2 године, а мушкарци 42,4. И једни и други, 13 месеци више него 2015. године – подаци су Републичког завода за статистику. Бројеви показују и да жене у кући раде двоструко више од мушкараца, а упола мање на плаћеним пословима. А и тада мање зарађују од мушкараца. Свакодневни живот већине уклапа се у статистички просек.

У Општини Књажевац четири села немају ниједног становника. Ошљане се најбоље држи са стотинак мештана. Свакодневица већине уклапа се у статистички просек – жене, посебно на селу, више од мушкараца раде неплаћене послове.

„Док супруг не дође с посла, ја предузимам и његов део посла. Ако треба да се самеље за свиње, ако треба дрва да се насеку и све што фали радим“, истиче Драгана Живановић из села Ошљане.

Муж Братислав Живановић додаје да, кад он оде на њиву, како каже, одради хектар, пооре, покоси, жена остане у кући.

„Треба да почисти, спреми за јело, намири живину, стоку и још иде са мном на њиву када треба“, прича Братислав.

Мушкарци су у предности, што се тиче плаћеног рада у сеоским насељима, истиче Драгана Ђоковић Папић из Републичког завода за статистику.

„Само да упозоримо да плаћеним радом се подразумева и пољопривредни рад, који је присутан у сеоским подручјима. Али жене у плаћеним пословима више раде у граду. Што се тиче неплаћених послова, то су послови у кући, према члановима породице, домаћинства, деци, старијима, изнемоглима, жене у сеоским срединама више раде него у градским“, објашњава Ђоковић Папићева.

Мање венчања, више развода

Статистичари су забележили и да већ дуже од десет година опада број венчања, а расте број развода. Књажевчани то потврђују.

„Према подацима матичне службе пре само десетак година имали смо на годишњем нивоу око 200 склопљених бракова. Тај број се сада преполовио, па имамо на годишњем нивоу од 80 до 85 склопљених бракова“, наводи Марија Јеленковић, заменица председника општине Књажевац.

Смањује се разлика у старости супружника, а расте, не много, удео бракова у којима је мушкарац млађи. Били у браку или не просечна старост родитеља повећана је за годину – мајки на 29 а очева на 32 године.

Али беба је све мање у Србији – 2022. било их је 62.000.

Жене боље образоване, а лошије плаћене

Занимљиво је и да тренутно имамо подједнак број жена са високим образовањем и оних без основног образовања – ове друге су углавном старије, половина неписмених има више од 65 година.

Млађе су присутније у образовању од мушкараца, њих више упише и заврши факултет или докторира. Али и даље постоји јаз у примањима.

На послу жене зарађују 8,8 одсто мање од мушкараца, а пензије су им у просеку 17 одсто ниже. Оно где су жене у предности је животни век – очекивано трајање живота жена је 78 година, за мушкараце пет година краће.

Извор: РТС, РЗС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.