Почетна » Наука » Kинези направили батерију која траје 50 година без пуњења

Kинези направили батерију која траје 50 година без пуњења

Kинески стартап Бетаволт је развио батерију којој, како тврди, није потребно пуњење или одржавање 50 година.
Kако је пренео Индепендент, пробој у минијатуризацији атомске енергије значи да је Бетаволт успео да „сабије“ 63 нуклеарна изотопа у модул величине новчицћа.

Kомпанија која стоји иза ове иновације открива да је њихова батерија следеће генерације већ у пилот тестирању. План је да се масовно производи за комерцијалну употребу за уређаје као што су телефони и дронови, али још се не зна када. Бетаволт је објавио да њихов почетни модел нуклеарне батерије испоручује 100 микровата снаге на напону од 3В, са димензијама 15x15x5 кубних милиметара. У будућности, компанија има за циљ да унапреди своју технологију како би до 2025. произвела батерију снаге 1 ват.

Све и да се ово оствари, дуг животни век и „бесконачност“ батерија могу бити проблем за паметне телефоне које обично мењамо сваких неколико година, и који се лако могу напунити.

Постоји још један угао за разматрање – уз бригу око радиоактивних материјала, већина људи би оклевало да носи нуклеарни уређај у џепу. Ипак, Бетаволт уверава да вишеслојни дизајн њихове батерије спречава да се запали или експлодира.

Нуклеарне батерије раде тако што топлоту из радиоактивног распадања претварају у енергију. Обично користе изотопе као што је плутонијум-238 и познате су по свом дугом веку, који траје деценијама без одржавања.

Савршене су за свемирске мисије и локације где нема струје, али проблем је што нису превише ефикасне, као и то што коришћење радиоактивних материјала потенцијално поставља питања безбедности и животне средине.

Kомпанија, међутим, каже да су „ове батерије еколошки прихватљиве, а након периода распада, 63 изотопа се претварају у стабилан изотоп бакра, који није радиоактиван и не представља никакву претњу или загађење по животну средину“.

Извор: Б92

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.