Почетна » Наука » Три Србина осмислили АR платформу за тренирање кошарке

У питању је АR машина за додавање лопте

Три Србина осмислили АR платформу за тренирање кошарке

   Марко Гојак (CEO), Ранко Стојановић (COO) и Дане Блачић (CTO) основали су компанију „InLoodis“ у мају 2023. године, након што су завршили програм убрзаног развоја „Rasing Starts“ у Научно Технолошком Парку Београд. Она је настала из њихове љубави према спорту, чему сведочи и сам назив компаније који у преводу значи – „У спорту“.

Ранко је главни задужени за операције и унутрашње функционисање компаније. Дане је главни задужен за функционисање производа и техничка задужења, а Марко за генерални правац компаније, подизање финансија и прикупљање клијената.

Foto: Netokracija

25 људи је укључено у рад „InLoodisa“

„Поред оснивача, имамо „Discord заједницу од преко 25 људи који су укључени у већој или мањој мери у рад InLoodis-а. То су млади људи у највећој мери из IТ света од којих су неки имали запажене улоге у неким од најпрестижнијих компанија као сто су Ubisoft и Microsoft“, напомињу ови млади стручњаци.

Како су дошли на идеју?

Да се определе за овај пут навела их је њихова љубав према спорту и поштовање према националном успеху српског спорта.

„InLoodis“ има 3 оснивача и сваки од нас се интензивно бавио спортом у неком периоду свог живота: Дане се бавио стрељаштвом на националном нивоу млађих категорија, Ранко је био репрезентативац у рагбију у млађим категоријама и ја сам преко 20 година играо активно кошарку у разним клубовима“, каже Гојак.

Поред љубави према спорту, гаје и велику љубав према новим технологијама и иновацијама што се видело кроз разне пројекте у прошлости.

„Ранко је био један од оснивача Друмске Стреле, Дане је добио „Emmy“ награду за видео продукцију, ја сам од 2019-те у покушајима да направим иновацију у области спорта. Када се све коцкице споје, фирма је основана јер смо желели да оставимо позитиван утицај на спорт, нашу државу и човечанство кроз довољно амбициозан подухват који би тестирао наше способности и учинио нас да додатно напредујемо као људи и професионалци“, каже саговорник портала BIZLife.

Foto: Naslovi.net

Сам пројекат прављења машине за додавање лопте започет је још 2019. године

„Идеја се појавила када сам био у Новом Саду код мог дугогодишњег пријатеља Данила Лукића који је тренер репрезентације Србије у 3×3 баскету и тренер тренутно најбоље екипе на свету 3×3 Уб. Показао ми је машину за додавање лопти коју је купио његов тадашњи клуб и рекао је цену.

Закључио сам да бисмо могли да направимо машину повољније, представио сам пројекат другарима из студентских дана и тако је све почело. Временом је идеја еволуирала, људи су се мењали и на крају смо дошли до тренутног решења“, каже Гојак.

Тренутно решење са фокусира на холограмским симулацијама помоћу АR (Аugmented Reality-проширена стварност) наочара. Наочаре су производ у категорији VR/AR са тим што AR омогућава да се потпуно види окружење у ком се корисник налази са могућношћу холограмске надоградње.

Холограмски кошаркаши

„Ми развијамо софтвер за паметни телефон чији се садржај (холограми) приказују након што се АR наочаре повежу са паметним телефоном. Наши холограми су кошаркаши који се користе уместо тренутних физичких реквизита за прављење полигона за тренинг.

Холограмски кошаркаши могу да симулирају реалне покрете што реалније представљају ситуације из игре за коју се кошаркаши спремају на тренингу у односу на непокрентне чуњеве и остале реквизите.

Foto: BIZLife

Тренутно радимо на томе да холограми имају и вештачку интелигенцију што ће увести човечанство у нову еру тренирања спорта. Поред тога, софтвер развијамо у окружењу за прављење видео игрица чија ширина нам омогућава да прилагођавамо садржај новим генерацијама спортиста радећи гејмификацију спорта“, објашњавају они за наш портал.

Производ тестирају са реалним корисницима

Ови млади стручњаци највише сарађују са тренерима и младим кошаркашима око концепта инлоодис платформе и самог садржаја.

„Тренутно развијамо четврту верзију софтвера. Тренутна верзија софтвера има преко 10 функционанлости.“

Напредак у развоју производа нам је омогућио да у Кини уђемо у преговоре са компанијом која гради паметне спортске објекте чији је један од власника бивши кинески шампион у скоку у даљ, са ким смо се упознали у току преговора“, каже Гојак.

Извор: BIZLife.rs, web-mind.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.