Почетна » Наука » Научници изумели „паметан фластер“ за праћење тумора у реалном времену

Карцином и технологије

Научници изумели „паметан фластер“ за праћење тумора у реалном времену

Научници са Универзитета Цингхуа на Тајвану развили су уређај, описан као „паметни, флексибилни фластер“ од растегљиве пластике који се прилагођава величини тумора непосредно испод површине коже.
Свака честица у уређају у облику вретена дуга је око 100 нанометара и направљена је од кисеоника и сребрног метала хафнијума. Како тумор расте, етикета се помера да би се прилагодила новој величини, мењајући распоред наночестица, а тиме и електрична својства материјала. Све ове промене на уређају се бежично шаљу у апликацију на мобилном телефону.

Хсинг-Вен Сунг с тајванског универзитета објашњава концепт уређаја као средства за праћење у реалном времену одговора тумора на лечење код куће, пише „New Scientist“.
Преносиви уређај је успешно тестиран на мишевима, демонстрирајући његову способност да прецизно прати развој тумора током недељу дана мерењем електричних промена као одговора на варијације у величини тумора.
Упркос револуционарним могућностима поменутог уређаја, постоји ограничење, јер је ефикасан само на туморима на површинском нивоу, што захтева значајан редизајн како би се на исти начин могли пратити тумори лоцирани дубље у телу.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.