Почетна » Култура » „Небеско“ – филм о наслеђу свете лозе Немањића у биоскопима

„Небеско“ – филм о наслеђу свете лозе Немањића у биоскопима

“Небеско” је дугометражни играни филм чију су јунаци деца данашњице, Душан и Христина, који гледаоцима откривају због чега је већина владара ове династије канонизована за светитеље, користећи своју машту као времеплов. Главну улогу тумачи Небојша Дугалић.

Дугалић истиче да је увек добро изнова чути причу у којој се љубав крунише као највећа сила света.
„Драго да сам био део једног, данас тако ретког, стваралачког ентузијазма и посвећености, једне даровите екипе која је у оваквим временима изгурала нешто готово немогуће – да мимо свих главних продукцијских токова направи филм третирајући епоху светородне лозе Немањића. Да у овом времену опште кризе сећања на најбоље токове наше духовне традиције направи овакав јединствен филмски документ. Само се надам да ће и традиција оваквих пројеката заживети на дуже стазе“, каже Дугалић.
Поред њега у филму играју, Лука Радовић, Ксенија Милосављевић, Андреа Ржаничанин, Хаџи Александар Ђуровић, Дејан Гоцић, Душан Јовић, и Нада Станков.
Филм открива због чега је већина владара ове династије канонизована за светитеље - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Филм открива због чега је већина владара ове династије канонизована за светитеље
Режију потписује Марио Гламазић, а сценарио филма саткан је од писаног предања Стефана Немање, Светог владике Николаја Велимировића, Светог Јустина Ћелијског и Светог Серафима Саровског.
„Сада, када нас ритам потрошачког система мами са најслађим укусима земаљских блага, због којег нам чула душе тупе, а разум се мути од свих кривих вредности које се кроз те укусе провлаче као вештачки заслађивачи како би нас још више привукли конзумирању свега земаљског, долази наш филм „Небеско“. Бави се истинским духовним вредностима. Говори о светој владарској лози Немањића и подсећа нас да су највеће благо једне земље добри и честити људи који у њој живе. Сравњено с тим благом, сва друга блага као да су ништа“, истиче редитељ Гламазић.
Филм „Небеско“, инспирисан духовним наслеђем свете владарске лозе Немањић, премијерно ће бити приказан у четвртак, 11. априла у 20 часова у београдској МТС Дворани.

Извор: Спутњик

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.