Почетна » Геоаналитика » Како би изгледао светски нуклеарни рат

Како би изгледао светски нуклеарни рат

Какве су ваше шансе да преживите експлозије, радијацију и нуклеарну зиму зависе од тога где живите? Прошлогодишње звецкање нуклеарном сабљом је без преседана и изазива хаос. Да бих помогали у одговору на то, радили сам са невероватном интердисциплинарном групом научника да произведем научно најреалистичнију симулацију нуклеарног рата користећи само некласификоване податке и визуализујем је као видео, пише новинар Тајмса. Комбинује детаљно моделирање нуклеарног циљања, путање ракета, експлозија и електромагнетног пулса, и начина на који се црпи угљенични дим, диже и шири широм света, мењајући климу и изазивајући масовну глад.

Као што видео илуструје, није много важно ко почиње рат: када једна страна лансира нуклеарне пројектиле, друга их детектује и узврати ватру пре удара. Балистичке ракете са америчких подморница западно од Норвешке почињу да ударају на Русију после око 10 минута, а руске са севера Канаде почињу да погађају САД неколико минута касније. Први удара електронику пржења и електричне мреже стварајући електромагнетни импулс од десетина хиљада волти по метру. Следећи удари циљају командно-контролне центре и нуклеарна лансирна постројења. Интерконтиненталним балистичким пројектилима на копну потребно је око пола сата да прелете од лансирања до циља.
Главни градови су на мети како зато што садрже војне објекте, тако и због тога што спречавају послератни опоравак непријатеља. Сваки удар ствара ватрену куглу која је врућа као језгро сунца, праћена облаком радиоактивне печурке. Ове интензивне експлозије испаравају људе у близини и изазивају пожаре и слепило даље. Експанзија ватрене лопте тада изазива талас експлозије који оштећује зграде, ломећи оближње. Уједињено Краљевство и Француска имају нуклеарне капацитете и обавезују се према члану 5 НАТО-а да бране САД, тако да их Русија такође погађа. Ватрене олује гутају многе градове, где олујни ветрови распирују пламен, запаљујуће све што може да изгори, топећи стакло и неке метале и претварајући асфалт у запаљиву врућу течност.

Нажалост, истраживања сугеришу да експлозије, електромагнетни пулс и радиоактивност нису најгори део: нуклеарну зиму изазива црни дим из нуклеарних олуја. Атомска бомба Хирошиме изазвала је такву ватрену олују, али данашње хидрогенске бомбе су много моћније. Велики град попут Москве, са скоро 50 пута више људи од Хирошиме, може створити много више дима и ватрену олују која шаље облаке црног дима у стратосферу, далеко изнад свих кишних облака који би иначе испрали дим. Овај црни дим се загрева сунчевом светлошћу, подижући га као балон на врући ваздух до деценије. Млазни токови на великим висинама су толико брзи да је потребно само неколико дана да се дим прошири по већем делу северне хемисфере.

Ово чини Земљу смрзнутом чак и током лета, при чему се обрадиво земљиште у Канзасу хлади за око 20 степени Целзијуса (око 40 степени Фаренхајта), а други региони се хладе скоро дупло више. Недавни научни рад процењује да би преко 5 милијарди људи могло да умре од глади, укључујући око 99% оних у САД, Европи, Русији и Кини – зато што већина црног угљичног дима остаје на северној хемисфери где се производи и зато што температура пада више штете пољопривреди на високим географским ширинама.

Важно је напоменути да остају огромне неизвесности, тако да би стварни хуманитарни утицај могао бити или бољи или гори – разлог да се настави са опрезом. Недавно покренут отворени истраживачки програм вредан 4 милиона долара ће, надамо се, помоћи да се разјасни разумевање јавности и да се информише о глобалној политици, али је потребно много више посла, пошто је већина истраживања на ову тему класификована и фокусирана на војне, а не на хуманитарне утицаје.

Очигледно не знамо колико ће људи преживети нуклеарни рат. Али ако је чак и приближно тако лоше као што ова студија предвиђа, нема победника, већ само губитника.

Time

Превод и припрема редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.