Почетна » Економија » Када ће пасти камате на кредите

Каматне стопе

Када ће пасти камате на кредите

Након неколико година рекордно ниских каматних стопа у свету и у Србији, па тиме и ниских профита, банке су у прошлој години све наплатиле.

Банке у Србији су у првих девет месеци оствариле добит од 865 милиона евра, више него у целој 2022. која је иначе била врло добра година за банке. Толико су зарађивале да су владе неких земаља одлучиле да им уведу порезе на екстрапрофит у различитим облицима.

Народна банка Србије и Влада нису се одлучиле за тако нешто, али је централна банка ограничила каматну стопу на стамбене кредите индексиране у еврима што ће према оцени НБС коштати око 10 одсто процењене добити банкарског сектора.

Како објашњава економиста Ђорђе Ђукић, раст профита банака у прошлој години је последица раста каматних стопа на кредите, знатно изнад раста камата на штедњу. “Извор профита банака је то што каматне стопе на штедњу заостају за инфлацијом и стопом раста, док активне каматне стопе, које банке наплаћују на кредите, расту знатно брже. Другим речима, банкарске маргине, разлика између пасивних и активних каматних стопа, расту. Регулатори у неким државама су реаговали порезом на екстрапрофит“, рекао је Ђукић.

Он додаје да би и ова година могла бити добра за банкаре уколико би се наставила политика високих каматних стопа ЕЦБ.

Кретање нивоа цена и референтне каматне стопе НБС у последњих пет година
Инфо графика 24седам

„Ако од марта будемо имали нови талас раста каматних стопа, профити банака биће још већи. Банке у Централној и Источној Европи остварују принос на капитал већи од 12 одсто што је незамисливо у старим чланицама ЕУ.

Управо 12 одсто приноса на капитал многе групације наводе као стратешки циљ у овом региону“, каже Ђукић додајући да су веома спорим повећањем каматних стопа на штедњу штедише заправо опорезоване.

„Ко има велике штедне улоге бежи у некретнине или злато, али обе су непродуктивне инвестиције. Код нас се ради се о својеврсној уцени штедиша, јер немају у шта да улажу. Додуше за оне најбогатије не бринем, има много инвестиционих фондова у свету у које се може уложити, али страдају мале и средње штедише којима се изједа супстанца и то годинама. Каматне стопе на штедњу су готово једнаке онима у ЕУ, иако Србија није ни близу ЕУ, али су зато каматне стопе на кредите далеко веће“, напомиње Ђукић.

Шта утиче на висину каматне стопе

Висина каматне стопе директно зависи од тога колика је инфлација. Што је виша инфлација, централна банка мора више да диже камату и да је дуже држи тако високу.

Према пројекцијама Европске централне банке са последњег састанка из децембра прошле године, просечна инфлација у 2023. је 5,4 одсто, а очекује се њено смањење на 2,7 одсто у 2024. години, даљи пад на 2,1 одсто у 2025. да би 2026. пала на 1,9 одсто.

Треба рећи да је циљ ЕЦБ да инфлација буде два одсто.

Иако је инфлација у Европи у паду, одбор гувернера ЕЦБ је оценио да је она и даље „сувише висока сувише дуго“.

Владимир Васић, финансијски стручњак и бивши генсек Удружења банака Србије истиче да би наша инфлација могла следеће године да буде око пет одсто, а у 2025. да падне на око 2,6-2,7 одсто.

„У ЕУ се очекује да би тек у 2026. години могла да падне испод два одсто. А од инфлације зависе и мере централних банака.

И ЕЦБ и НБС су прескочиле повећање каматних стопа на последњих састанцима, али их нису ни смањили, чекају да виде како ће досадашња монетарна политика утицати на инфлацију.

Еурибор је мало испод четири одсто и тромесечни и шестомесечни еурибор су јако слични што указује да банкари не очекују значајно смањење каматних стопа за сада. Очекујем да ће тек 2025. године бити неких олакшања по питању каматних стопа“, оцењује Васић.

Како да уштедите при куповини првог стана

Цене некретнина и даље не престају да расту. Међутим, то не спречава људе да и даље куповином стана решавају своје стамбено питање, па због потражње цене и даље не падају.

Постоје две могућности за уштеду приликом куповине првог стана, а то су: повољнији стамбени кредит и повраћај ПДВ-а.

Право на повраћај ПДВ-а и он износи 10% од укупне вредности некретнине. Према важећем закону, сви који од 1. јула 2006. године нису купили никакву некретнину или постали сувласник исте, имају праву да при куповини некретнине дођу на листу оних који добијају повраћај ПДВ-а.

Међутим, повраћај ПДВ-а може се остварити само за површину до 40 квадрата. Дакле, ако купац ипак одабере некретнину која има 50 квадрата, неће моћи да добије рефундацију за цео стан. Ипак, уколико домаћинство има више од једног члана, они такође могу да траже поврат ПДВ-а. Тако сваком члану домаћинства може да се рефундира износ ПДВ-а за површину до 15 квадрата.

Извор: Данас, Нова С, Н1, Градинг, Каматица

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.