Почетна » Економија » Имовина најбогатијих људи у САД достигла рекордних 44,6 билиона долара

Они чине један одсто становништва у овој држави

Имовина најбогатијих људи у САД достигла рекордних 44,6 билиона долара

Имовина најбогатијих људи у Сједињеним Америчким Државама, а они чине један одсто становништва, је на крају четвртог квартала 2023. достигла рекордних 44,6 билиона долара, пре свега захваљујући расту акција, наводи америчка централна банка ФЕД.

Укупно богатство најимућнијих један одсто људи, које је ФЕД дефинисао као оне са богатством преко 11 милиона долара, је у четвртом кварталу порасло за два билиона долара, а сва добит је дошла од њихових деоница.

Највећи раст богатства почео 2020. године

Вредност корпоративних акција и акција заједничких фондова у власништву првих 1% порасла је са 17,65 билиона долара у трећем кварталу 2023. на 19,7 билиона долара. Невиђени раст богатства је почео 2020. године, а од тада је иметак најбогатијих један одсто порастао за скоро 15 билиона долара, односно за 49 одсто.

Економисти кажу да растуће тржиште акција даје додатни подстицај потрошачкој потрошњи кроз такозвани „ефекат богатства“.

Када потрошачи и инвеститори виде да им се цене акција повећавају, осећају се сигурније да троше и преузимају више ризика.

„Наравно, ово наглашава рањивост економије ако би берза посустала“, рекао је главни економиста компаније Мудис аналитикс, Марк Занди.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.