Почетна » Наука » Google почиње да наплаћује услуге свог популарног претраживача

Google покреће плаћену верзију свог претраживача

Google почиње да наплаћује услуге свог популарног претраживача

Постоје гласине које се у последње време све више помињу, а тичу се могућности да би услуге Гуглове претраге могле да имају плаћену верзију. Само они који се претплате имаће приступ напредним опцијама претраге.

Google претрага са вештачком интелигенцијом

Ових дана се у страним медијима актуелизовало једно питање. Хоће ли Google Search претрага у блиској будућности увести верзију која се плаћа? Најновија вест коју је објавио „Financial Times“ управо говори о томе и истиче да Google озбиљно разматра опцију да по први пут покрене „плаћену верзију” свог популарног претраживача, а као главни разлог и разлику у односу на досадaшњу, истиче употребу технологије вештачке интелигенције.

Foto: Tech Crunch

У прошлости је Google претрага била бесплатна услуга и обични корисници нису морали да плаћају никакве накнаде, док је са друге стране Google зарађивао путем оглашавања. Сада међутим, Google разматра нове опције, међу којима би „АI претрага“ могла постати један од будућих пројеката који би се плаћао по систему претплате, али коначна одлука још увек није донета.

Foto: The Keyword / Guglova pretraga koja je obogaćena veštačkom inteligencijom

Google Search ће имати АI верзију која се наплаћује

Такозвана АI претрага се односи на SGE (генеративно искуство претраге) које Google активно тестира. У поређењу са обичном Google претрагом, која претражује web странице са релевантним садржајем на основу кључних речи или жељеног појма, SGE (search generative experience) је додао генеративну АI технологију, а корисници могу директно да унесу комплетно питање, а АI ће преписати текст да бисте пронашли жељене информације и анализирали их.

Foto: Search Engine Land / Korisničko iskustvo prilikom pretrage

Google је раније дао пример на свом званичном блогу, како ће нови систем AI претраге функционисати. На питање постављено преко SGE претраге, која је разлика између учења укулелеа и гитаре, АI ће директно навести предности и недостатке, уместо да сугерише web страницу коју корисници сами претражују у потрази за одговором.

AI који ће да одговора свим вашим потребама

Уколико поставите комплетно питање у стилу: „Како да уклоните мрље од кафе са џемпера” или „Како брзо заменити пасош?”, АI ће вам пружити детаљне кораке и провести кроз процедуру која ће вам помоћи да урадите жељену ствар. Можете га користити у намери најбоље и најисплативије куповине са поређењем цена на интернету. АI претраживач не само да ће помоћи у проналаску најбољих цена и препорука корисника, већ ће филтрирати понуде на основу специјалних захтева како би пронашли производ који одговара вашим специфичним потребама.

Google One AI Advanced Edition

У ствари, Google је већ почео са наплатом сервиса који користе вештачку интелигенцију. На пример, тренутни „Google One АI Advanced Edition“ план услуге не само да обезбеђује 2 ТB простора у „cloud-u“, већ и омогућава корисницима да користе Gemini AI асистента у Gmail преписци и Google документима. Ово функционише по систему претплате. У питању је ексклузивна услуга само за претплатнике.

Foto: Media Nama

Поједини медији верују да интеграцијом АI технологије Google може боље да учврсти своју водећу позицију у сервисима за претрагу појмова на интернету. Друго, може лакше да се такмичи са OpenAI и Microsoft конкуренцијом у области примене и коришћења вештачке интелигенције.

Извор: benchmark.rs, Financial Times

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.