Почетна » Геоаналитика » Страх од копненог рата препрека за улазак Украјине у НАТО

Чланство би Алијансу увукло у највећи рат од 1945.

Страх од копненог рата препрека за улазак Украјине у НАТО

Украјина неће бити позвана у НАТО током јулског самита у Вашингтону, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на своје изворе међу представницима Алијансе, јер би према обавези колективне безбедности, увукла Алијансу у највећи копнени рат у Европи од 1945. године.

„Оно што Украјина жели је званичан позив да се придружи НАТО-у, али то се неће десити у току јулског самита“, наводи лист.

Истовремено, Алијанса тражи неку врсту средње опције, који би Кијеву био знак да им је обезбеђена дугорочна подршка.

„Шта ће то бити остаје нејасно“, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на изјаве западних дипломата.

Противе се Немачка и САД

Према писању листа, учлањењу Украјине противе се Немачка и САД и очекује се да се Кијеву понуде инструкције за кретање ка уласку у Алијансу.

„Ситуација на терену може да изгледа доста горе него данас и онда ће право питање бити како да се осигура да Русија не победи“, рекао је бивши амбасадор САД у НАТО Иво Далдер.

Он је навео да би то питање могло да потпуно промени природу дебате, преноси лист.

Такође, Сједињене Државе се противе пребацивању контакт групе за помоћ Украјини под контролу НАТО-а, наводи исти извор.

„Чланство кад се испуне услови“

Подсећамо, Украјина је предала захтев за брзо учлањење у НАТО у септембру 2022. године, а на самиту у Вилњусу прошле године добила је гаранције да ће се учланити у Алијансу када се испуне услови за то.

Раније је саопштено да НАТО разговара о новим иницијативама за пружање војне помоћи Кијеву, посебно о могућим променама у раду Украјинске одбрамбене контакт групе, која укључује око 50 земаља, укључујући и нечланице Алијансе.

Извор: Политика

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.