Почетна » Економија » Европска комисија казнила Епл са 1.8 милијарди евра

Европска комисија казнила Епл са 1.8 милијарди евра

Европска комисија казнила је Епл са 1,8 милијарди евра због злоупотребе доминантног положаја на тржишту за дистрибуцију апликација за стримовање музике.

Комисија тврди да је Епл применио ограничења на програмере апликација која су их спречила да обавештавају кориснике о алтернативним и јефтинијим услугама претплате на музику које су доступне ван апликације.

Епл је такође забранио програмерима апликација за стримовање музике да дају било каква упутства о томе како се корисници могу претплатити на ове јефтиније понуде, тврди Комисија.

Ово је прва Еплова антимонополска казна из Брисела и једна од највећих које је ЕУ изрекла технолошкој компанији. Акције Епла пале су за 2,5% након казне.

Намерно нису нудили јефтиније варијанте

Европска комисија покренула је истрагу о Еплу након жалбе компаније Спотифај 2019. Истрага је сужена тако да се фокусира на уговорна ограничења која је Епл наметнуо програмерима апликација која их спречавају да информишу кориснике Ајфона и Ајпеда о алтернативним услугама претплате на музику по нижим ценама изван Продавница апликација.

Понашање Епла трајало је скоро 10 година, према комисији, и „могло је да наведе многе кориснике иОС-а да плаћају знатно веће цене за претплате на стримовање музике због високе провизије коју је Епл наплаћивао програмерима и преносио на потрошаче у виду виших цена претплате за исту услугу на Епл Ап Стору.

Одговор Епла

У жестокој реакцији на казну, Епл је рекао да ће Спотифај добити највише од ове одлуке ЕУ.

„Главни предлагач ове одлуке и највећи добитник је Спотифај, компанија са седиштем у Стокхолму, Шведска. Спотифај има највећу апликацију за стримовање музике на свету и састао се са Европском комисијом више од 65 пута током ове истраге“, наводи Епл у саопштењу.

„Спотифај данас има 56 одсто удела на европском тржишту стриминга музике, дупло више од свог најближег конкурента, и не плаћа Епла ништа за услуге које су им помогле да постану један од најпрепознатљивијих брендова на свету“, рекли су они.

„Правила Епла забрањују Спотифају и другим сервисима за стримовање музике да деле различите погодности са нашим корисницима директно у нашој апликацији, ускраћујући нам могућност да комуницирамо са њима о начину надоградње и цени претплата, промоција, попуста или многих других погодности“, рекли су из Спотифаја.

„Наравно, Епл Мјузик, конкуренту ових апликација, није забрањено исто понашање.

“За Епл, ово је као казна за паркирање“

Шефица антимонополске политике ЕУ Маргрете Вестагер у изјави медијима оценила је износ казне од 1,8 милијарди евра „прилично малим” и упоредила је са „казном за пребрзу вожњу или паркирање” у односу на величину од компаније.

„Када Епл наметне ове одредбе против управљања музичком провајдеру, они као програмери немају избора осим да их прихвате или напусте Еп Стор.  Епл тиме тренутно држи монопол“, рекла је Вестагер.

Она је додала да је Комисија наложила Епл да уклони такозване анти-менаџмент одредбе и да се „уздржи од сличних пракси у будућности”.

Извор: Индекс.хр

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.