Почетна » Економија » Пада потражња за електричним возилима

Пада потражња за електричним возилима

Рентакар фирма „Херц глобал холдингс” распродаје око 20.000 електричних возила, укључујући и „теслу”, из свог возног парка у САД након две године од укључивања ових аутомобила у своју понуду. То је знак да пада потражња за електричним возилима.

„Херц” ће се уместо тога одлучити за возила на гас, саопштила је компанија, наводећи као разлог веће трошкове у вези са сударима и оштећењима електричних возила, иако је имала циљ да 25 одсто свог возног парка попуни електричним аутомобилима до краја ове године. „Херц” је ограничио брзину на својим електричним аутомобилима и нудио их је искусним возачима, како би се лакше прилагодили након што су одређени корисници имали фронталне сударе, рекао је извршни директор те компаније Стив Шер.

Америчка рентакар компанија својом одлуком потврдила је да пада интересовање за електричним аутомобилима, а произвођачи као што су „Џенерал моторс” и „Форд” смањили су планове производње. Аналитичари компаније „Морган Стенли” оцењују да је потез „Херца” још један знак да очекивања од електричних возила морају да се „ресетују наниже”.

Медији наводе да иако вожња електричног аутомобила подразумева уштеду трошкова за гориво, постоје скривени трошкови за њихове власнике. То су пре свега трошкови за поправке. „Херц” је планирао да наручи још 100.000 аутомобила „тесла” и 65.000 возила од шведске компаније „Полестар” током наредних пет година, али сада се труди да поправи профитабилност постојећих електричних аутомобила у свом возном парку.

Немачка рентакар компанија „Сиxт” саопштила је у децембру да није куповала аутомобиле „тесла” од 2022. године и да распродаје возила те компаније „као део редовног процеса уклањања возила”. За сада планирају да се држе свог плана електрификације возног парка на 70–90 одсто за изнајмљивање у Европи до 2030. године.

Извор: Политика, Аутомото

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.