Почетна » Економија » Тамна страна индустрије електричних аутомобила

Како је кобалт постао кључан фактор у аутомобилској индустрији?

Тамна страна индустрије електричних аутомобила

   У срцу Централне Африке налази се пространа и богата земља некада позната као Заир, а сада као Демократска Република Конго (ДРК). У интригантном видеу, најпознатији независни новинар на свету, Џони Херис открива запањујућу мапу која приказује кобалтнe рудникe које доминирају oвом афричком земљом.

Foto: African Energy / Rudnici kobalta u Kongu

Од неважног минерала до кључног фактора

Кобалт, некада неважан минерал, изронио је као кључни актер у глобалном преласку на чисту енергију, посебно у домену електричних возила.

Рудници кобалта, приказани на мапи, откривају изненађујућу стварност – 3/4 ових рудника су под контролом Кине. Ово откриће подстиче дубље истраживање импликација кинеског стратешког укључивања у кобалтну индустрију и поставља питања о путањи револуције чисте енергије.

Како расте потражња за електричним возилима, вођена хитном потребом да се смање емисије угљеника, кобалт постаје кључна компонента у производњи високоперформанских батерија.

ДРК, са застрашујућих 70% удела у светском кобалту, налази се у кључном положају у трци ка чистијој будућности.

Међутим, оно што се на први поглед чини тријумфом за покрет чисте енергије, узима разочаравајући обрт како се разоткрива кинески утицај у кобалтним рудницима у Конгу.

Стратегија доминације на тржишту

Херис тврди да кинески приступ превазилази само осигуравање ресурса; укључује израчунату стратегију да доминира настајућим тржиштем електричних возила. Брига лежи у томе да ли ће контрола Кине над овим драгоценим минералима довести до монополизације која компромитује идеале о одрживом и етичком преласку на чисту енергију.

Ово покреће кључну дискусију о дихотомији између оптимистичке визије зелене енергетске револуције и узнемирујуће стварности геополитичких игара моћи. Наратив се одвија пред историјским обрасцем експлоатације ресурса у ДРК, од присилног рада током трансатлантске трговине робљем, преко неморалне белгијске експлоатације радија до недавне грознице око дијаманата.

Foto: The Fund of Global Human Rights / Radnici na rudnicima kobalta u Kongu

У садашњем сценарију, кобалт, некада коришћен само за плаву боју керамике, постао је кључан за дуговечност и сигурност електричних возила. Међутим, како видео сликовито илуструје, кинеско учешће у конголешким кобалтним рудницима долази са људским и еколошким трошком. Дечји рад, опасни услови рада и непоштовање еколошке одрживости исцртавају мрачну слику процеса експлоатације.

Foto: Ethical Systems

Eксплоатација и јурњава за ресурсима

Разочарање у причи произлази из спознаје да је дуго очекивана зелена енергетска револуција уплетена у исту мрежу експлоатације и динамике моћи која је обележила претходне јурњаве за ресурсима. Херис изражава забринутост да трагање за чистијом будућношћу скреће на познати пут еколошког уништавања и социјалне неправде.

Кобалт је токсичан за додир и удисање, а може се наћи поред трагова радиоактивног уранијума. Код одраслих који раде без заштитне опреме јављају се рак, респираторна обољења, спонтани побачаји, главобоља и болна стања коже. Деца у рударским заједницама пате од урођених мана, оштећења у развоју, повраћања и напада због директног и индиректног излагања тешким металима. 

Ово слободно назвати ропством, и то најтежим видом ропства.

Која су стварна решења и алтернативе?

Међутим, усред овог разочарања, појављује се трачак наде. Разговор се окреће ка потенцијалним решењима и алтернативама које би могле преусмерити ток преласка на чисту енергију. Херис уводи могућност еволуције технологија батерија, попут литијум-железних батерија (lithium-iron batteries), које елиминишу потребу за кобалтом.

Foto: Evergreen

Иако нису без својих сопствених изазова, ове иновације пружају пут ка ублажавању негативних утицаја повезаних са рударством кобалта.

40% кобалта се рециклира

Осим тога, Херис наглашава значај унапређења пракси рециклирања. Видео истиче да се већ готово 40% кобалта рециклира, пружајући прилику за смањење зависности од нових рударских активности. И не само кобалта, него и злата, платине, сребра, цинка, хрома и никла.

Перспектива цикличне економије за материјале батерија, где се метали и минерали рециклирају из једног система за складиштење енергије у други, пружа одрживију визију будућности.

Осим рециклирања, постоји потенцијал за одрживу будућност где се метали и минерали из батерија за обновљиве изворе енергије користе за електрична возила, а затим поновно рециклирају у друге облике складиштења и батерије.

Узалуд све ако циљ није праведнији и одрживији свет

Додатно, решење проблема с аутомобилима може ићи даље од техничких аспеката, укључујући аутономна возила која могу смањити укупан број возила. Алтернативно, улагање у јавни превоз може бити једнако ефикасно. Важно је разумети да брига о климатским променама не значи само решавање проблема са возилима, већ и решавање проблема самих возила, укључујући хуманитарни аспект рударења.

Кључна порука је да чишћа будућност није савршена, али је корак према смањењу емисија CО2. Иако може изгледати да је ситуација тешка, постоји напор за решавање ових изазова, а одустајање није опција. Важно је радити на решењима истовремено како бисмо смањили штету и на људима и на планети.

Закључно, чиста будућност није аутоматски синоним за идиличну и утопијску стварност.

Револуција чисте енергије, иако есенцијална за ублажавање климатских промена, захтева истовремену пажњу према етичким и еколошким изазовима уклопљеним у процес преласка. Главна порука је опрезни оптимизам – признавање препрека док активно тражимо иновативна решења која се подударају са основним принципима одрживости и правде. Док свет разматра сложену интеракцију чисте енергије, геополитике и експлоатације ресурса, императив остаје јасан: чиста будућност није циљ сама по себи, већ непрекидно путовање ка адресирању, прилагођавању и еволуирању према праведнијем и одрживијем свету.

 

Извор: Johnny Harris on YouTube

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.