Почетна » Економија » Градња мегакомплекса Сингидунум код Добановаца

Градња мегакомплекса Сингидунум код Добановаца

Град Београд огласио је јавни увид у Нацрт ПДР комплекса Сингидунум код Добановаца, београдска општина Сурчин.

Инвеститор је предузеће Сингидунум буилдингс доо Београд, у стопостотном власништву холандске компаније Ламда Девелопмент. Београдска фирма у свом власништву има више од 300 хектара у предметном подручју, а мегакомплекс ће градити на површини од чак 247,5 хектара, тако да овај пројекат заправо представља „град у граду“.

План детаљне је израдила фирма Зап доо Београд, и он је био на раном јавном увиду 2019. године, а сада је поново актуелизован.

Планови детаљне регулације за два сектора (1 и 5) израђена су 2016. године, а нови план односи се на секторе 2, 3, 4 и 6 и представља другу фазу пројекта којом ће се заокружити плански циклус разраде комплекса Сингидунум, стоји у планској документацији.

Тренутно се на локацији налази пољопривредно земљиште, атарски путеви и мелирациони канали, а у плану је градња железнице (путничка железничка пруга Земунско поље-Национални стадион) на 4.527 м2, мешовити градски центри на 266.000 м2, привредни парк на 522.000 м2, комерцијалне зоне, три предшколске установе на укупно 25.000 м2, основна и средња школа, као и дом здравља на 300 м2 – укупно 2,5 милиона м2.

Singidunum kompleks
Singidunum kompleks

Планирани број становника у комплексу је 7.900, и за њих ће бити изграђено 2.800 станова. Планирани брј запослених је 9.200.

Привредни парк замишљен је као комплекс напредних технологија које обједињују истраживање, трговину и логистику – производне делатности, истраживачки и научни центри, логистички центри, складишта…

У оквиру Сингидунума у плану је градња већег броја нових саобраћајница. Саобраћај се у стамбено-пословно-привредни комлекс уводи једносмерном изливном саобраћајницом којом се са Обилазнице Београда долази до кружног тока 1 у коме се врши раздвајање у три правца, а један од њих је новопланирана саобраћаница Нова 4 биће која ће бити кичма Сингидунума и повезати све секторе.

У комплексу је планирано и 115 паркинг места дуж саобраћајница и бициклистичке стазе које ће повезати Сингидунум са околним насељима.

Планирано је повезивање комплекса на водоводну мрежу, као и на канализацију када се формира Батајнички канализациони систем. У сектору водопривреде предвиђена је и градња нових канала.

У плану је и градња трафостанице Сингидунум (110/10 кВ) и гасификација комплекса, а за потребе грејања, али и хлађења планира се коришћење геотермалних топлотних пумпи, док, наводи се, сунчева енергија може задовољити само до 20% потреба за топлотном енергијом.

Читав комплекс имаће зелени заштитни појас.

Подсетимо, насеље Сингидунум помиње се и у Нацрту плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде железничке пруге од Земунског поља до реке Саве-Етапа 1-деоница Земунско поље-Национални стадион, који је објављен јесенас. У том плану је наведено да ће траса пролазити кроз овај будући комплекс код Добановаца.

Извор: Е капија

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.