Početna » Društvo » Jesu li 3D štampane kuće budućnost?

Osvajaju tržište

Jesu li 3D štampane kuće budućnost?

Univerzitetski tim iz Čilea izgradio je ogromnu betonsku kuću iz 3D printera. To je prva takva zgrada u Latinskoj Americi pri čijoj izgradnji je korišćen robotovski „štampač“.

Pri izgradnji kuće od oko 30 metara kvadratnih korišćen je Atenea-UBB štampač i KUKA KR120 industrijski robot za brzo kreiranje kompaktne kuće, odnosno sipanje sloja po sloja betona za izgradnju zidova za samo 29 sati. A zatim je trebalo dva dana da se zidovi sastave.

Klaudija Munjoz sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Biobiju, koji je ovog meseca predstavio projekat, rekla je da kuća ima sedam zidova koji su u potpunosti štampani u njihovoj laboratoriji.

Kuća je postavljena u naselju Toreones u gradu Konsepsionu na zemljištu koje pripada privatnoj građevinskoj kompaniji koja se uključila u projekat.

3D štampane kuće osvajaju tržište

Kompanija Icon, lider u oblasti 3D štampane arhitekture, razvija svoju naprednu tehnologiju prelazeći iz ponude za uže tržište u glavne tokove građevinske industrije sa svojim najnovijim projektom luksuznih stambenih objekata u Teksasu.

Kada su prvi put počeli da se grade 3D štampani objekti, pretpostavljalo se da će u pitanju biti samo jednostavne i jeftine kuće. Međutim, Icon je pokazao da su kupci pored takvih građevina spremni da pređu na veće i luksuznije 3D štampane domove sa projektima kao što su Ist 17th St i Vulf Ranch Vulf Ranch.

Oko 64km južno od Austina, u Teksasu, nalazi se projekat Vimberli Springs, u istoimenom naselju. Kada bude završen, imaće osam kuća. Svaka od njih će imati četiri ili pet spavaćih soba i do 371 kvadratni metar stambenog prostora.

Dizajn kuća potpisuju Icon i Bjarke Ingels Group (BIG). Svaki od četiri dostupna crta izgleda prostrano i otvoreno. Dekor je pažljivo osmišljen sa prigušenim bojama. Prepoznatljivi rebrasti zidovi otkrivaju da je reč o 3D štampanom projektu.

Kuće će imati prozore od poda do plafona, kvarcne radne površine, kuhinjske aparate od nerđajućeg čelika i samostojeće kade u kupatilima.

Gradnja

Icon navodi da je naselje Vimberli Springs udaljeno 4,8km od centra grada Vimberli i u neposrednoj blizini staza za pešačenje, kupališta, golf terena, vinarija, renomiranih restorana, prodavnica i još mnogo toga. Živopisni Vimberli Springs je smešten blizu čempresa koji okružuju potok Cipress Crik, pružajući savršeno mesto za miran boravak ili odmor.

Radovi na izgradnji su već počeli. Proces gradnje je sličan prethodnim projektima 3D štampane kuće. Veliki 3D štampač gradi konstrukciju osnovnog skeleta svake kuće na licu mesta, tako što izbacuje smešu nalik cementu u slojevima. Nakon toga, građevinski radnici postavljaju krov, prozore i ostale potrebne elemente.

Icon ističe da 3D štampana gradnja obezbeđuje odličnu termoizolaciju i otpornost na jake vetrove.

Početna cena ovih kuća biće oko 800.000 američkih dolara.

Izvor: B92

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.