Почетна » Друштво » Јесу ли 3D штампане куће будућност?

Освајају тржиште

Јесу ли 3D штампане куће будућност?

Универзитетски тим из Чилеа изградио је огромну бетонску кућу из 3D принтера. To је прва таква зграда у Латинској Америци при чијој изградњи је коришћен роботовски „штампач“.

При изградњи куће од око 30 метара квадратних коришћен је Атенеа-УББ штампач и КУКА КР120 индустријски робот за брзо креирање компактне куће, односно сипање слоја по слоја бетона за изградњу зидова за само 29 сати. А затим је требало два дана да се зидови саставе.

Клаудија Мунјоз са Архитектонског факултета Универзитета у Биобију, који је овог месеца представио пројекат, рекла је да кућа има седам зидова који су у потпуности штампани у њиховој лабораторији.

Кућа је постављена у насељу Тореонес у граду Консепсиону на земљишту које припада приватној грађевинској компанији која се укључила у пројекат.

3D штампане куће освајају тржиште

Компанија Icon, лидер у области 3D штампане архитектуре, развија своју напредну технологију прелазећи из понуде за уже тржиште у главне токове грађевинске индустрије са својим најновијим пројектом луксузних стамбених објеката у Тексасу.

Када су први пут почели да се граде 3D штампани објекти, претпостављало се да ће у питању бити само једноставне и јефтине куће. Међутим, Icon је показао да су купци поред таквих грађевина спремни да пређу на веће и луксузније 3D штампане домове са пројектима као што су Ist 17th St и Vulf Ranch Вулф Ранцх.

Око 64км јужно од Аустина, у Тексасу, налази се пројекат Вимберли Спрингс, у истоименом насељу. Када буде завршен, имаће осам кућа. Свака од њих ће имати четири или пет спаваћих соба и до 371 квадратни метар стамбеног простора.

Дизајн кућа потписују Icon и Bjarke Ingels Group (BIG). Сваки од четири доступна црта изгледа пространо и отворено. Декор је пажљиво осмишљен са пригушеним бојама. Препознатљиви ребрасти зидови откривају да је реч о 3D штампаном пројекту.

Куће ће имати прозоре од пода до плафона, кварцне радне површине, кухињске апарате од нерђајућег челика и самостојеће каде у купатилима.

Градња

Icon наводи да је насеље Вимберли Спрингс удаљено 4,8км од центра града Вимберли и у непосредној близини стаза за пешачење, купалишта, голф терена, винарија, реномираних ресторана, продавница и још много тога. Живописни Вимберли Спрингс је смештен близу чемпреса који окружују поток Cipress Crik, пружајући савршено место за миран боравак или одмор.

Радови на изградњи су већ почели. Процес градње је сличан претходним пројектима 3D штампане куће. Велики 3D штампач гради конструкцију основног скелета сваке куће на лицу места, тако што избацује смешу налик цементу у слојевима. Након тога, грађевински радници постављају кров, прозоре и остале потребне елементе.

Icon истиче да 3D штампана градња обезбеђује одличну термоизолацију и отпорност на јаке ветрове.

Почетна цена ових кућа биће око 800.000 америчких долара.

Извор: Б92

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.