Početna » Sport » Večiti derbi: Zvezdi istorija, u Partizanu fizički sukobi

Analiza večitog derbija

Večiti derbi: Zvezdi istorija, u Partizanu fizički sukobi

Fudbaleri Crvene zvezde ubedljivo su savladali najvećeg rivala u 174. večitom derbiju. Partizan je bio nemoćan i na svom terenu izgubio je rezultatom 0-4. Dok u Zvezdi slave, u Humskoj kriza se produbljuje.

Sve je eskaliralo kada su navijači Partizana nakon meča fizički povredili trenera svoje ekipe Aleksandra Stanojevića. Mnogo toga se videlo na terenu, a još više nakon utakmice. Svima je jasno da je Partizan u nikad goroj situaciji, a o tome su govorili i igrači nakon meča.

Sama utakmica prošla je u potpunoj dominaciji Zvezde, koja je večitog rivala nadigrala u svim segmentima igre. Partizan nije ličio na najvećeg protivnika i nijednog trenutka nisu ozbiljnije ugrozili gol Crvene zvezde. Šerif Endijaj doveo je Zvezdu u vodstvo već u 24. minuti golom sa bele tačke. Prednost je uduplao novajlija Silas na isteku prvog dela igre.

Ni u drugom poluvremenu navijači nisu gledali mnogo drugačiju utakmicu. Zvezda je kontrolisala igru, dominirala u posedu, a treći put lopta u mreži Partizana našla se u 55. minuti. Strelac je opet bio Endijaj. Napadač Zvezde samo deset minuta kasnije ispisao je istoriju večitog derbija. Postigao je i treći go i tako došao do prvog het-trika u poslednjih 56 godina u duelu beogradskih velikana.

Do kraja, Zvezda je kontrolisala utakmicu i zabeležila najubedljiviju pobedu u 21. veku protiv Partizana. Tačnije, jednu od najubedljivijih u istoriji na gostujućem terenu.

Povređeni Stanojević i Jovanović

Koliko je ovaj poraz težak za Partizan pokazale su ružne scene nakon utakmice. Navijači su upali u svlačionicu gde su razbili staklo, a tom prilikom su fizički povredili šefa struke Aleksandra Stanojevića. On je na konferenciju za medije došao sa flasterom na glavi. Na skadiranje „Stanoje odlazi“, rekao je:

„To je normalna poruka. ‘Prodao si klub Stanoje’ ne može na mene da se odnosi. Ja sam otišao kad sam osvojio 98 bodova i igrao Evropu. Mogu da odem. Ne bežim od odgovornosti. Ali, da sam se prodao? Kome?“, rekao je Stanojević.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sportal.rs (@sportalrs)

O utakmici je rekao:

„Šta reći poslije ovakvog rezultata, osim da je jedna sramota za sve nas. Izvinjavam se svakom navijaču Partizana što smo dozvolili da ovako izgubimo utakmicu. Ne znam šta dodati. Zvezda je pokazala klasu u odnosu na nas. Preuzimam odgovornost za sve. Žao mi je zbog svega što se desilo. Ovo je jedan od najtežih poraza koje sam doživio. Žao mi je što sam došao sa ovakvim flasterima. Ne bih ni došao da je bilo 0:0, došao sam da vas ispoštujem, da se ne priča da bojkotujem. Nezadovoljni navijači su razbili staklo, pogodilo me je i rasjeklo. Da ne pravimo teatar, nije bilo fizičkog obračuna“, rekao je Stanojević.

Loše stanje

Golman Partizana Aleksandar Jovanović oglasio se nakon poraza u „večitom“ derbiju i bio je brutalno iskren.

„Ne mogu da verujem šta sam dozvolio. Kad sam dolazio nisam verovao da je ovako. Nije vruća glava, reći ću vam sutra isto ovo, ne želim ni sa kim da se svađam sa svima hoću da budem okej, ali jednostavno ovo je problem na mnogo višem nivou. Ja sam siguran da niko nije srećan zbog svega ovoga i ovo svi vidite, a ima mnogo stvari o kojima ne bi trebalo da pišete. Ja ću otići iz kluba sutra, nije mi problem.

Igraću negde za par stotina hiljada evra i nije mi problem. Šta smo dozvolili da se napravi od ovakvog kluba i svi pokušavamo, trudimo se, ali mi stvarno nemamo kvaliteta i to je činjenica. Ovo je prosečna ekipa i meni ovo danas nije izgledalo kao derbi i verujem da nikome ovo ne odgovara. Možda nekome i odgovara i da li neko vidi svesno kako se klub srozao. Ja volim ovaj klub, ali neću nekome da se zamerim i daću sve od sebe da ostanem i nije dobro, a ne vidim ni neki izlaz iz ovoga“, rekao je iskreni Jovanović.

Zaključio je:

„Zaista volim Partizan, došao sam iz tog razloga ovde. Ali, nemam problem da odem ako sam se nekom zamerio. Nije dobro i ne izgleda dobro, ne vidim izlaz. Mi igrači moramo da budemo bolji, da igramo bolje protiv rivala koji nisu u renomeu Partizana poput IMT-a, OFK Beograda, uz dužno poštovanja svih“.

Milojević zadovoljan

Trener crveno-belih Vladan Milojević je bio zadovoljan pobedom, ali je i čestitao rivalu.

„Da li je velika razlika ili nije? Dobro smo odigrali utakmicu. Imali smo plan, za koji nismo imali puno vremena da se pripremimo, ali su igrači odradili ono što smo tražili od njih. Cilj nam je bio da dominiramo u posedu, da tražimo slabe tačke Partizana. Kada povedete u derbiju, protivnička ekipa mora da se otvori. Drugi gol je došao u pravo vreme i onda smo u drugom poluvremenu rutinski priveli meč kraju. Da li je velika razlika, ne bih ulazio u to. Posle fizičkog i psihičkog pražnjenja, nije lako igrati ovde i pobediti. Pohvalio bih igrače Partizana, život ide dalje, sutra je novi dan“, rekao je Milojević na konferenciji za medije.

Iako Zvezda već stiče veliku prednost u odnosu na Partizan, u Superligi ništa nije rešeno, ističe strateg crveno-belih.

„Partizan je i dalje naš najveći rival za titulu, ne govorim to ironično. Oni su veliki klub. To sam govorio i pre ove utakmice, a tako je i dalje. Ovo je ništa više od tri boda. Nismo pobedili ovde od 2016. godine. Tek je početak prvenstva, tek je septembar. Ima mnogo dobrih timova ove godine, Mladost, OFK Beograd, Radnički, TSC će da se vrati. Mnogo je kvalitetije prvenstvo i jače nego što je bilo prošle godine“, kazao je.

„Srpski Mesi“ i premije igračima Zvezde

Na ovom meču zaigrao je i mladi Zvezdin talenat Andrija Maksimović, koji ima samo 17 godina. Mnogi ga već zovu „srpski Mesi“, a on je na ovom meču opravdao ukazano poverenje. Odigrao je sjajan meč, jedan je od najzaslužnijih za prvi Zvezdin go, a izdanjem je bio zadovoljan i trener Zvezde.

„On nije dobio šansu jer ima 17 godina, već svojim zaslugama i ponašanjem u reprezentaciji, kao i u Grafičaru. Stalno sam u komunikaciji sa njima. Nikada ne znaš kada ćeš dobiti šansu. Videli ste i Pruceva, koji je izuzetno dete i igrač. Naglasio bih i ulogu starijih igrača, koliko ih vole i koliko od jnih uče. To je pravi put i čestitke ‘Mesiju’ na njegovoj igri, ali prevashodno svim igračima od kapitena Spajića i ostalih koji su mu pomogli da se tako razvija. Samo tako treba da nastavi“, podvukao je trener Crvene zvezde.

Pobedom je bio srećan i direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić. Istakao je da će igrači dobiti premije i za svaki go razlike.

„Velika pobeda Crvene zvezde. Ovo je najubedljivija pobeda u istoriji večitih derbija dugoj 80 godina na stadionu Partizana. Ovo je igra i rezultat koji smo čekali i dočekali. Realno oslikava razliku u klasi između Zvezde i Partizana u svakom smislu“, rekao je Terzić za klupski sajt.

Potom se osvrnuo i na bonuse.

„Svaka čast momcima i stručnom štabu. Danas na sastanku sa igračima sam im rekao da imaju premiju ne samo za pobedu nego za svaki gol razlike posebno. Želeo sam ubedljivu pobedu, jer mi to možemo, to nama pripada. Veliku zahvalnost dugujemo i našim navijačima na podršci koju nam pružaju. Pokazali smo da se višegodišnji rad isplaćuje na najbolji mogući način. Potvrdili smo da imamo veliki kvalitet, koji će tek doći do izražaja u narednom periodu. Zvezdaši mogu da budu ponosni na spektakularnu pobedu u večitom derbiju i trijumf, koji je usrećio sve navijače našeg kluba. Idemo dalje još jače i još bolje“, zaključio je Terzić.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.