Почетна » Култура » Манифестација „Дан традиције” 15. септембра у Београду – Прослава српског јединства у знаку културе и историје

Музичко-сценски спектакл и историјске лекције за најмлађе на „Дану традиције”

Манифестација „Дан традиције” 15. септембра у Београду – Прослава српског јединства у знаку културе и историје

Четврта по реду манифестација „Дан традиције” одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2024. године, у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Нови Београд, као и градова, општина и села широм Србије и дијаспоре.

Дан традиције
Foto: www.beograd.rs

Централни део манифестације у Новом Београду

Централни део манифестације одржаће се на Новом Београду, на великој сцени у 44. блоку, у Гандијевој улици, са почетком у 10.30 часова. Преко 1000 учесника у народним ношњама ће од 10 часова дефиловати шеталиштем Лазаро Карденаса до велике сцене, где ће Весна Видовић, заменица градоначелника Београда, отворити манифестацију. У музичко-сценском програму учествоваће дечји хорови, певачи и фолклорни ансамбли из Београда, али и из других градова у Србији.

Велика подршка широм Србије и дијаспоре

Истовремено, манифестација ће бити реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

Многе општине у Србији, заједно са својим установама културе, културно-уметничким друштвима и васпитно-образовним институцијама, тога дана организоваће за децу и младе представе, концерте, радионице, литерарне, ликовне и мултимедијалне конкурсе, са намером да се код младих на креативан начин подстакне комуникација предака и потомака.

Дан традиције
Foto: eKapija

Пратећи програм „Мала школа историје” у Ташмајданском парку

Пратећи програм манифестације је драмско-образовног карактера, под називом „Мала школа историје – Да ли си на правом путу?”, који ће се одржати у Ташмајданском парку, од 16 часова.

То је едукативна и интерактивна позоришна форма кроз коју се малишани упознају са деловима српске историје и ликовима који су је обележили – деспотом Стефаном Лазаревићем, Кнегињом Милицом, Кондом Бимбашом и Јеленом Анжујском.

Дан традиције
Foto: Stari Grad

Питања и лекције за децу кроз позоришну форму

Глумци-аниматори ће кроз ове ликове покушати да одговоре на питања: Да ли су мач и стрела заиста најјаче оружје, коме је деспот Стефан Лазаревић посветио књигу Слово љубве, зашто је кнегиња Милица (или како је српски народ опевао – царица Милица) једна од највољенијих личности из наше историје, ко су врани гаврани и ко је Косовка девојка, да ли на Калемегдану и даље постоји капија коју је Конда Бимбаша отворио и тако омогућио да тврђава буде ослобођена, да ли је изабрао прави пут, шта је Долина Јоргована, како изгледа пут љубави и како се једна угарска принцеза снашла на српском двору?

На крају програма свако дете ће знати одговоре на ова и многа друга питања. Поставиће себи најважније питање, а то је – да ли је на правом путу.

У случају кише програми ће се одржати у Дечјем културном центру Београд

Извор: dantradicije.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.